Насловна Вијести Република Српска Стигао дугоочекивани филм “Аватар: Пут воде” Џејмса Камерона

Стигао дугоочекивани филм “Аватар: Пут воде” Џејмса Камерона

223
0

– Након 13 година паузе Џејмс Камером, славни режисер и продуцент враћа се у биоскопе наставком “Аватара”, најкомерцијалнијег филма свих времена, као потенцијални спасилац филмске индустрије у једном од најтежих момената њене историје.

Филм “Аватар 2: Пут воде” у домаће биоскопе данас стиже претпремијерно, а неизбјежно питање је да ли ће успјети поновити свој тријумф из 2009. године вјероватно је највећа дилема модерне кинематографије из много разлога. Први “Аватар” након изласка био је филм с највећом зарадом свих времена са невјероватне 2,702 милијарде долара, која је на тренутак срушена успјехом “Марвеловог” филма “Осветници: Крај игре” (2,797 милијарди долара) из 2019. године. Ипак Камерон није неко ко воли бити други у било чему па је брзо пустио побољшану верзију “Аватара” у биоскопе, која је филм довела до 2,922 милијарде долара и вратила га на позицију један, док се на трећем мјесту листе такође налази његов “Титаник” са 2,201 милијарду долара.

Сада се Камерон вратио са дубоко личним наставком и очекивањем да би то могла бити највећа ствар коју је до сада урадио, јер њега не занимају половични успјеси. Можда је илустративно за његове филмске подухвате да ће чак и његови најодлучнији ривали признати да је Камерон написао и режирао неке од најуспјешнијих филмова свих времена, који су укупно зарадили више од осам милијарди долара. Иако је у питању човјек који је режирао два од три најуспјешнија филма у историји седме умјетности, он је и озбиљан научник, камера која је дизајнирана уз његову помоћ послужила је као модел за ону која је тренутно на Марсу. Такође он је авантуриста и то не у смислу дилетантског милијардера, који расипа олако новац. Када Камерон нешто жели, то буде урађено па макар то било разбијање мита о лошијим наставцима.

За “Пут воде” он и његов тим почели су испочетка. Биле су им потребне нове камере које би могле да снимају под водом и систем за снимање покрета, који би могао прикупљати одвојене снимке изнад и испод воде и интегрисати их у јединствену виртуелну слику. Били су им потребни нови алгоритми и нова вјештачка интелигенција да преведу оно што је Камерон снимио у оно што видите. Снимање је било паклено, уз безброј грешака и промашених кадрова и милионе понављања, док се режисерова визија није почела остваривати. “Пут воде” је био скуп за израду (процјена се креће око 400 милиона долара, али то је вјероватно доња граница), тачније по ријечима режисера, он је лично обавијестио студио да филм представља најгори пословни случај у историји филма. Између осталог по његовим ријечима “Пут воде” био би пријатељска, али јасна критика стриповских блокбастера, који се сада боре са његовим филмовима за врх бокс-офиса.

– Свјесно сам у себи мислио – у реду, сви ови суперхероји они никад немају дјецу. Никада се заправо не морају суочити са стварним стварима које вас спутавају и дају вам ноге од глине у стварном свијету – рекао је Камерон.

Колико је Камеронов повратак значајан за филмску индустрију говори податак да су дионице “Дизнија” пред премијеру првог “Аватара”скочиле за осам одсто. Слична ситуација данас била би више него добра вијест, јер се догађа у критичном и врло стресном тренутку за “Дизни” и комплетну филмску индустрију. Филм стиже уочи божићне сезоне, када људи гледају “Дизнијеве” филмове, одлазе у тематске паркове и купују робу фирме као поклоне, након трогодишњег гомилања губитака због пандемије. Евентуални Камеронов тријумф дефинитивно би учврстио статус “Дизнија” као најмоћнијег играча у индустрији забаве, али би са друге стране вратио публику у биоскопе који већ три године углавном преживљавају на супехеројским филмовима.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстМјестимично засњежени коловози
Сљедећи текстПавле Дујаковић, најбољи спортиста Републике Српске за 2022. годину: Од малих ногу сам желио да будем шампион