Насловна Најновије Требиње почиње градити азил за псе

Требиње почиње градити азил за псе

189
0

У Требињу почетком наредног мјесеца почиње градња новог и модерног азила за псе, у коме ће за почетак бити смјештени напуштени градски пси, али ће у будућем периоду поред њега бити изграђен и први пансионски простор у коме ће власници моћи на чување да остављају своје псе у овом дијелу Републике Српске.

Иако Требиње већ има азил за псе, у овом међународном пројекту, који финансира британска организација „Мрежа за псе“, биће уложено више од пола милиона марака, у вези с чим је у Градској управи Требиње и званично потписан уговор.

Дејвид Барет, извршни директор међународне организације „Мрежа за животиње“, појаснио је да је ово један од 40 пројеката у 20 земаља свијета, а ово је њихова највећа инвестиција на Балкану, за коју Барет признаје да је у почетку оклијевао.

„Оно што ме подстакло да пружим руку сарадње граду Требињу је био њихов однос и њихов пријем, због чега посебно желим захвалити градоначелнику Мирку Ћурићу и начелнику надлежног одјељења Спасу Радовићу, на њиховом сјајном ентузијазму и врло професионалној сарадњи“, казао је Барет.

Спасо Радовић, начелник Одјељења за комунално-инспекцијске послове града Требиња, каже да је све почело прије годину дана, а да се након израде пројекта, који подразумијева спремну и планску и финансијску документацију, врло брзо креће у реализацију, те да ће, ако све буде ишло својим током, азил бити изграђен у наредна три мјесеца.

„Вриједност пројекта је 511.000 марака с ПДВ-ом, од чега су 80% средстава обезбиједили Британци, а азил ће бити изграђен по најсавременијим стандардима с боксовима у којим ће бити смјештено од један до три пса“, казао је Радовић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је напоменуо да су градске власти радо прихватиле 20 процената свога учешћа, јер слика Требиња, како каже, не смије да приказује град с псима луталицама, већ да тај град има мјесто у коме се збрињавају ове животиње.

„Ми смо одмах прихватили скупљу варијанту пројекта, јер она подразумијева и већи и модернији објекат, у који ће моћи да се смјести око 60 животиња, али поред овога азила смо оставили и простор за проширење, тако да ће у наредном времену овдје бити саграђен и пансионски простор за псе свих оних власника који их овдје желе оставити на извјесни период на чување“, казао је Ћурић.

Уколико то дозволе временски услови, азил у Требињу ће се почети радити одмах почетком октобра и бити завршен крајем ове или почетком наредне године на локацији у околини Требиња.

ИЗВОРНезависне
Претходни текстЕмисија „Пулс града“ 25. 9.(ВИДЕО)
Сљедећи текстСоколац, Путописац Виктор Лазић поклонио библиотеци 300 књига