Насловна Најновије ХНС: Жељко Комшић проглашен непожељном особом

ХНС: Жељко Комшић проглашен непожељном особом

181
0

Хрватски народни сабор БиХ донио је закључак да Жељко Kомшић буде проглашен непожељном особом, на свим подручјима гдје дјелују институције хрватског народа и ХНС-а, изјавио је данас у Мостару предсједник ХНС-а Драган Човић.

Човић је рекао да ће ХНС, с обзиром на то да Kомшић грубо крши Устав БиХ, искористити све могућности кроз правосудне институције и политички систем да оспори легалност и легитимитет Kомшића на тој функцији.

Kада је ријеч о будућим партнерима у власти, Човић је навео да ће партнери ХДЗ-а БиХ и ХНС-а бити легитимни представници бошњачког и српског народа, те да без тога БиХ неће функционисати.

„Kо су, знаћемо када се прогласе резултати избора“, додао је Човић.

Kада је ријеч о бошњачким странкама, он је нагласио да све које имају легитимитет могу бити партнери, осим ДФ-а.

„Разговарали смо већ са неким партнерима, детаље с ким разговарамо и о чему, за сада ћу сачувати од јавности“, рекао је Човић, додајући да је разговарао са „оба представника конститутивних народа“, представницима власти из Хрватске, те Бриселом.

Он је нагласио да ће ХНС настојати да се власт формира у року од 30 дана од проглашавања резултата избора, да би се одмах усвојили буџети до краја године.

Човић је навео да ће ХНС имати пакет за формирање власти који садржи три елемента.

„Први је евроатлантске интеграције и у оквиру њих Изборни закон, други пакет је функционисање правне државе и законска регулатива која ће обезбиједити независно правосуђе и да заживи правна држава и трећи социјално-економски пакет“, прецизирао је Човић.

Он је додао да је Предсједништво ХНС-а поводом одлуке да се БиХ омогући кандидатски статус, донијело закључак да се да пуни допринос за отварање процеса неопходних реформи, као и све што је било услов, те што је изнова дефинисано.

Човић је додао да је ХДЗ БиХ позвао све странке ХНС-а да наставе дјеловати кроз ХНС када буде тренутак за попуну извршне и законодавне власти на свим нивоима.

„Увјерени смо да ћемо имати убједљиве већине у домовима народа на нивоу Федерације и нивоу БиХ, те могућност формирања власти на тим нивоима, као и у шест кантона“, рекао је Човић.

ИЗВОРсрна, фото Dnevni list
Претходни текстИсточно Сарајево: Хапшење по потрази МУП-а Кантона Сарајево
Сљедећи текстЧовић: Откуд некоме право да понавља бројање мимо закона