Насловна Најновије ЦИК није обезбиједио адекватне иуслове за ТВ пренос

ЦИК није обезбиједио адекватне иуслове за ТВ пренос

198
0

Радио-телевизија Републике Српске /РТРС/ неће реализовати ТВ пренос контролног поновног бројања гласова за предсједника и потпредсједника Српске у Главном центру за бројање у Сарајеву, јер Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ није обезбиједила адекватне услове за то, односно немогуће је да једном камером буде обезбијеђен вјеродостојан снимак, став је Уређивачког колегијума РТРС-а.

Након што је ЦИК саопштио да ће јавним РТВ сервисима и осталим заинтересованим медијима бити омогућен пренос из Главног центра за бројање у Сарајеву, РТРС се обратио ЦИК-у који у том тренутку још није дефинисао услове за реализацију преноса.

„Накнадно нам је саопштено да је ТВ пренос могућ, али само са једном камером која треба да буде позиционирана иза посматрача и да снима тотал, односно најмање четири стола на којима ће се пребројавати листићи“, саопштио је Уређивачки колегијум РТРС-а.

РТРС је тражио постављање више камера на адекватној удаљености, озвучење столова, могућност зумирања листића и записника, како би се, у складу са стандардима телевизијских преноса, добила свеобухватна слика процеса поновног бројања, али тим захтјевима није удовољено.

„Није нам остављена ни могућност да благовремено посјетимо просторију у којој ће бити бројање, како би биле одређене позиције камера. Дакле, услови за адекватан и вјеродостојан ТВ пренос нису испуњени. Сматрамо да једна камера која истовремено треба да снима најмање четири стола за бројање гласова, ни приближно не може да пренесе реалну слику“, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ЦИК БиХ није обезбиједио елементарне услове иако је позвао медије да организују ТВ пренос поновног бројања.

„Напротив, наметнутим правилима онемогућио је адекватан ТВ пренос путем којег би грађани Републике Српске могли да стекну реалну и свеобухватну слику дешавања. Пошто пренос не може бити организован на адекватан начин у складу са професионалним стандардима, РТРС га неће реализовати“, наводи се у саопштењу.

У Главном центру за бројање у Сарајеву данас ће поново бити бројани гласови за предсједника и потпредсједника Републике Српске. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ недјељу „Три котлића“
Сљедећи текстУ Културном центру Пале у уторак представа за дјецу „Сантијего од мора“