Насловна Најновије Школске и предшколске установе да учествују у такмичењу за најбољи постер

Школске и предшколске установе да учествују у такмичењу за најбољи постер

203
0

До 3. новембра отворен је позив Института за јавно здравство Републике Српске школским и предшколским установама, за учествовање у такмичењу за најбољи постер који представља овогодишњу тему Свјетског дана хране за дјецу и младе узраста од пет до 19 година.

Субспецијалиста исхране у Институту за јавно здравство Републике Српске Драгана Стојисављевић изјавила је Срни да се ове године 16. октобар – Свјетски дан хране обиљежава под слоганом „Вода је живот, вода је храна. Не заборавимо никога“.

Стојисављевићева је рекла да ће Институт ове године, у сарадњи са предшколским и школским установама у Републици Српској, обиљежити Свјетски дан хране организујући интерактивне радионице и кроз активности израде цртежа, постера, фотографија о теми „Вода је живот, вода је здравље“ и њиховом промоцијом покушати да подигне свијест о значају воде и водних ресурса.

Она је навела да је вода основна животна намирница, као и сировина за производњу других намирница и оброка, омогућава одржавање адекватне личне хигијене, хигијене радног и животног простора, те хигијене намирница и предмета опште употребе.

Истичући да су, нажалост, водни ресурси на Земљи ограничени, Стојисављевићева је напоменула да је на то утицај имао низ фактора – брз раст становништва, урбанизација, економски развој и климатске промјене.

„Процјењује се да је доступност слатке воде смањена за 20 одсто у протеклим деценијама због лошег кориштења и управљања, прекомјерног извлачења подземних вода, загађења и климатских промјена“, рекла је Стојисављевићева.

Стојисављевићева је напоменула да је због тога неопходно удружити снаге и да свако из свог угла – пољопривреде, сточарства, индустрије, друштва, појединаца усмјери своје активности на одговорну потрошњу воде, одговорно управљање њоме, смањење стварања отпадних материја.

Она је истакла да се у Републици Српској континуирано врши надзор над здравственом безбједношћу воде намијењене за људску употребу, у складу са Законом о водама, Законом о храни, Законом о заштити становништва од заразних болести, Правилником о здравственој исправности воде за пиће намијењене за људску потрошњу.

Стојисављевићева је навела Институт за јавно здравство Републике Српске, осим редовног испитивања здравствене безбједности воде намијењене за људску употребу, врши испитивање флашираних вода, отпадних вода, као и вода намијењених за спорт и рекреацију.

Организација за храну и пољопривреду сваке године слави 16. октобар – Свјетски дан хране, дан када је ова организација основана 1945. године.

Обиљежавање Свјетског дана хране у Српској активно спроводи од 2005. године уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите и других институција и организација.

ИЗВОРСрна
Претходни текстСтојковић: Србија апсолутно није заслужила да изгуби утакмицу
Сљедећи текстТадић: Сутра почиње и суђење Суду БиХ, Уставном суду БиХ и Кристијану Шмиту