Насловна Најновије Шулић: Сајам у Братунцу расте из године у годину

Шулић: Сајам у Братунцу расте из године у годину

160
0

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић, изјавио је да му је драго што Међународни сајам пољопривреде, привреде и туризма „Дани малине“ у Братунцу из године у годину расте и окупља све већи број заинтересованих излагача из области пољопривреде и туризма.

„Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде раде на подстицању пољопривредника који се баве узгојем малине. Такође, радује најава начелника општине да ће се ићи у брендирање малине. Министарство трговине и туризма отворено је да подржи све локалне заједнице које желе да брендирају неке карактеристичне производе“, истакао је Шулић.

Он је рекао да ће ресорно министарство увијек пружати подршку брендирању и заштити домаћих производа, што је дио редовне кампање „Наше је боље“, односно „Наше је најбоље“.

Шулић је навео да Министарство трговине и туризма организује конференције с циљем умрежавања пољопривредних произвођача са привредом, да би лакше пласирали своје производе на тржиште и полице тржних маркета у Републици Српској.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ, рекао је да је у Братунцу најбоља производња малине и да ће ово министарство наставити да пружа подстицаје, како би тренд развоја малинарства у овој локалној заједници био настављен.

Начелник братуначке општине Лазар Продановић, рекао је да је општина посљедњих 10 година урадила много на развоју и брендирању малине по којој је препознатљива.

„Највећи смо произвођач малине у Српској, али и једина општина која континуирано улаже у ову област. Уложена су велика средства у изградњу система наводњавања малињака. Циљ је да се улагања наставе и да брендирамо малину као препознатљив производ ове општине“, објаснио је Продановић.

Он је истакао да им је циљ и финална производња, због чега је значајно присуство великог броја излагача на овом сајму, као и гостију међу којима је и италијански амбасадор Марко ди Руцо – представник земље која је велики трговински партнер БиХ.

„Годишњи приходи од малине у братуначкој општини су већи од 15 милиона КМ, што значајно утиче на побољшање стандарда становника ове локалне заједнице. Намјера је да, развојем прераде и производњом финалних производа од малине, створимо услове за отварање радних мјеста у новој бесцаринској индустријској зони“, закључио је Продановић.

Један од већих произвођача малине у овој општини Љубиша Алемпић, рекао је Срни, да је овогодишња берба малине почела, а да прошлогодишња још није завршена, јер свим узгајивачима још није исплаћен прошлогодишњи род.

„Улажемо много рада и средстава, а не знамо каква ће цијена малине бити. И ове године сезона почиње, а о цијени нико не говори. Морамо брати и предати род. Не очекујемо добар принос и цијену овогодишњег рода малине, али надамо се да ће бити боља ситуација са купином која касније пристиже“, навео је Алемпић.

На сајму „Дани малине“ учествује рекордних 80 излагача из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.

Велики број посјетилаца присуствовао је отварању манифестације, чему је претходио наступ локалног фолкорног ансамбла „Мост“, а након обиласка штандова планиране су бројне пратеће активности.

Биће одржано неколико предавања стручњака из области пољопривреде, дегустација прехрамбених производа са овог подручја, проглашење најљепших дворишта и балкона, најбољег малинара и други садржаји.

Организатор сајма је општина Братунац, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНеочекивано велики интерес за нове спортове представљене у изазову „У Бингу сам 24/7“ С којим спортом ће Енис на мегдан Јусуфу Нуркићу?
Сљедећи текстНевременом највише погођена Бањица