Насловна Најновије Ђенић: Много урађено на пољу издаваштва

Ђенић: Много урађено на пољу издаваштва

314
0

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић изјавио је Срни да је у 2022. години било великих изазова и препрека, али урађено је много на пољу издаваштва, уџбеничке политике и културе.

„Поносан сам на ову институцију, на свој тим и постигнуте резултате. Пословали смо позитивно. На вријеме смо обезбиједили све уџбенике за основну и средњу школу, отворили смо своју 21. књижару и настављамо крупним корацима напријед“, истакао је Ђенић.

Ђенић је нагласио да је ова година за Завод била година јубилеја, јер су обиљежили 30 година од оснивања, 10 година књижевне награде „Златна сова“ и пет година књижевне награде „Совица“.

„Припала ми је изузетна част, али и одговорност, да ове значајне јубилеје обиљежим у свом мандату и нашу јавност подсјетим на значај Завода за Републику Српску. У складу са тим урадили смо документарни филм о претходних 30 година, како бисмо генерацијама које долазе указали на значај оснивања Завода, на визију коју су тада оснивачи имали и на утицај ове институције на цјелокупно друштво, на образовање генерација и културни напредак Републике“, рекао је Ђенић.

Он је нагласио да је у филму показали колико је било тешко да се Завод очува и да данас буде то што јесте – једна стабилна институција од значаја за Републику Српску.

Ђенић је рекао да је 2022. година била успјешна за Завод за уџбенике и да су имали много активности на пољу издаваштва, малопродаје.

Он је подсјетио да су у 2022. години имали 15 нових одобрених уџбеника за основну школу и исто толико нових одобрених уџбеника за средње школе, а урадили су и адаптацију пет уџбеника за основну школу.

Ђенић је истакао да је ријеч о уџбеницима за први и други разред средњих школа.

„Ријеч је о 12 нових уџбеника који се објављују први пут у Републици Српској, односно по први пут имамо своје уџбенике. Примијетно је повећање интересовања аутора за писање уџбеника за средње школе, те истиче да су изузетно задовољни постигнутим бројем нових уџбеника“, навео је Ђенић.

Он је указао да су измјене програма довеле до редукције броја уџбеника, тако да је у трећем, четвртом и петом разреду по један уџбеник мање.

„Са друге стране, у другом разреду, након увођења новог наставног предмета Дигитални свијет, добили смо нови уџбеник за тај предмет“, рекао је Ђенић.

ВАЖАН СЕГМЕНТ – ДИГИТАЛИЗАЦИЈА УЏБЕНИКА

Ђенић је истакао да је важан сегмент рада Завода за уџбенике и наставна средства и дигитализација садржаја уџбеника, јер од септембра имају 26 уџбеника код којих је извршена дигитализација садржаја.

Он је рекао да као родитељ ученика другог разреда основне школе има прилику да користи дигиталне уџбенике и да је то од велике користи, јер су у дигиталне садржаје географије унијете све знаменитости Републике Српске, да дјеца о томе уче и да виде.

Ђенићева замјерка је што се ти дигитални садржаји мало користе, а пита се и да је тако због техничких недостатака у школама.

„Позивам родитеље да са својом дјецом кући приступе тим дигиталним садржајима“, рекао је Ђенић.

Он је рекао да је у протеклом периоду много урађено у области предшколског васпитања и образовања.

„Константно радимо на давању доприноса подизању квалитета овог сегмента образовања. Бројни су пројекти које реализујемо. Завод је у протеклом периоду направио велики искорак објављивањем радних листова и дидактичког материјала за рад са дјецом предшколског узраста“, рекао је Ђенић.

Директор Завода је истакао да у томе несебичну помоћ имају од Министарства просвјете и Републичког педагошког завода и васпитача у предшколским установама, те с поносом могу да представе своје дидактичке игре, материјале и радне листове.

ЗА 30. РОЂЕНДАН ЗАВОДА ОТВОРЕНА 21. КЊИЖАРА

Ђенић је рекао да су 2022. године за свој 30. рођендан у Источном Новом Сарајеву отворили нови малопродајни објекат, односно 21. књижару.

„Настојали смо, колико год смо то могли, да освјежимо изглед својих књижара, да идемо у корак с временом, да понудимо разноврсну робу и будемо ближе купцима“, истакао је Ђенић.

Он је рекао да су за Завод веома значајни сајмови књига, који се нису одржавали протекле двије године, а 2022. године су учествовали на Сајму књига у Београду, гдје су могли да изложе све што су радили претходне три године, а имали су огромну посјету и продају.

„То нам је дало потврду да све оно што смо радили су добра и квалитетна издања и да су то читаоци препознали“, рекао је Ђенић.

ТОКОМ 2023. ШТО ВИШЕ СРЕДЊОШКОЛСКИХ УЏБЕНИКА И НАСТАВАК ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ

Говорећи о плановима за 2023. годину, Ђенић је навео да су сами себи поставили високе циљеве и да настављају на унапређењу квалитета уџбеника и уџбеничке политике заједно са својим партнерима у овом процесу.

„Настављамо са процесом дигитализације садржаја и за 2023. годину планирамо дигитализацију садржаја уџбеника за пети разред, чиме би заокружили процес дигитализације уџбеника у разредној настави“, рекао је Ђенић.

Он је рекао да су 2023. годину одредили као годину у којој ће уложити додатне напоре да обезбиједе што више уџбеника за средње стручне школе како би допринијели квалитету образовања ученика, повећали компетенције излазним профилима и добили квалитетније/компетентније раднике и/или будуће студенте.

„Оно што је битно на пољу издаваштва је да останемо једини јавни издавач у Републици Српској и на тај начин имамо поптпуну контролу над издањима“, рекао је Ђенић.

Ђенић је навео да ће радити и анализу тржишта како би видјели гдје би могли да отворе још неку књижару, а до сада су након отварања и реновирања књижара забиљежили пораст у приходима.

Он је подсјетио да је и за 2023. годину расписан конкурс за „Златну сову“ и „Совицу“ и сваке године биљеже све више пристиглих рукописа, конкуренција је све већа и жири има све тежи задатак.

Ђенић се нада да ће и имати још већи број пријављених рукописа.

Он је на свим грађанима Републике Српске пожелио добро здравље, срећу, љубав и узајамно поштовање, те грађане позвао да у овим празничним данима нађу мало времена и прочитају једно квалитетно дјело Завода за уџбенике и наставна средства.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСрећан Бадњи дан!
Сљедећи текстДодик: Божић да посветимо једни другима, да покажемо љубав, солидарност и уважавање