Насловна Вијести Република Српска Ћорић: Штедња један од начина очувања енергетске стабилности

Ћорић: Штедња један од начина очувања енергетске стабилности

186
0

Република Српска је у прилици да води стимулативну енергетску политику, за разлику од већине европских земаља које све више прибјегавају рестриктивној, а штедња је један од начина за очување енергетске стабилности читавог система, рекао је предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић.

Ћорић је рекао да приједлог Електропривреде Републике Српске да ће свим домаћинствима која од октобра, па у наредних шест мјесеци остваре уштеде у потрошњи струје, у односу на исти период прошле године, рачуни бити смањени има чисту економску логику.

– Треба искористити ову ситуацију када је цијена на европском тржишту толико висока, јер је она на домаћем тржишту много нижа. Тај новац би се онда могао уложити у модернизацију постојећих, али и градњу нових енергетских објеката – рекао је Ћорић за Глас Српске.

Он сматра да би надлежни у том јавном предузећу требало да размисле да сличне стимулативне мјере уведу и за привредне субјекте.

– Наши привредници већ доста воде рачуна о потрошњи струје, али је сигурно да би нека нова мјера, за оне које штеде струју, била добра за све – додао је Ћорић.

Слично мишљење дијели и директор Уније удружења послодаваца Српске Саша Аћић, уз опаску да је ипак прерано правити компарацију мјера које се уводе за домаћинства и евентуалних за привреду.

Он је навео да очекује да ускоро сједну са представницима Електропривреде да би разговарали о цијенама струје и генерално о процесу „озелењавања“ електричне енергије на овом простору.

– Привредни субјекти у Српској требало би да више уграђују и користе соларне панеле. И у том сегменту од Електропривреде, али и власти очекујемо да пруже значајну подршку и новчане стимулансе, како би предузећа дошла у прилику да сама произведе највећи дио неопходне енергије за производни процес – рекао је Аћић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстМеђународни сајам књига у Бањалуци
Сљедећи текстВечерас хуманитарни турнир „Тројка из блока“