Насловна Најновије Ћосић: Срби имају славну прошлост

Ћосић: Срби имају славну прошлост

137
0

Српски народ има славну прошлост и зна како да будућим генерацијама пренесе поруку о жртвама датим за ослобођење простора на којима живе Срби, као и остали народи балканског подручја, истакао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је синоћ у Београду присуствовао свечаној академији поводом 110 година од Брегалничке битке, на позив министра за рад и запошљавање и борачка питања Србије Николе Селаковића, саопштено је из Градске управе Источно Сарајево.

Према његовим ријечима, Србија на овај начин званично обиљежава период који је прошао од битке у којој је Војска Краљевине Србије у Другом балканском рату извојевала побједу против бугарске војске.

Брегалничка битка одиграла се 30. јуна 1913. на реци Брегалници, када је Бугарска, незадовољна исходом Првог балканског рата, напала српску војску изненада и без објаве рата чиме је започет Други балкански рат.

Брегалничка битка завршена је тријумфом српске војске 9. јула, након чега је потписан мировни уговор у Букурешту, којим је Вардарска Македонија ушла у састав Краљевине Србије.

ИЗВОРСрна
Претходни текстБратунац: Вјетар избио прозор, повријеђена средњошколка
Сљедећи текстУлице Требиња под водом (ВИДЕО)