Насловна Најновије Вучевић: Наредна два дана у духу српског националног јединства

Вучевић: Наредна два дана у духу српског националног јединства

164
0

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је да ће наредна два дана, када ће Србија и Република Српска заједнички обиљежити 28 година од српског страдања у Погрому „Олуја“ и када ће њихова руководства одржати састанке, бити у духу српско-српског дијалога и српског националног јединства.

– Сутра имамо читав низ догађаја и у Бањалуци и у Приједору тако да ће ова два дана бити у духу српско-српског дијалога – рекао је Вучевић и додао да ће бити вођени разговори према споразуму „о крвном сродству, истом језику, култури и вјери“ или правно-технички речено у складу са Споразумом о специјалним везама.

Вучевић је истакао да то не треба никога да узнемирава, те да се, нажалост, опет могу видети „отровне стрелице“ у неким медијима из реигона.

– Сада ће ова два дана да расту тензије – рекао је Вучевић и указао да је сарајевски портал „Кликс“ опет изнио опскурне оптужбе на рачун предсједника Србије Александра Вучића.

Он је навео да је тај портал оптужио Вучића да „води рат са медијима БиХ“, само зато што је недавно одговорио на новинарско питање и рекао да је у Србији изграђено два пута више путева за 10 година него у БиХ од 1945. године до данас, односно четири пута више него у Федерацији БиХ.

Вучевић је позвао све грађане да дођу сутра у Приједор на обиљежавање 28 година од српског страдања у Погрому „Олуја“, наводећи да је то велики догађај у смислу српског националног јединства.

– То је трагичан догађај и страшна несрећа, коју је српски народ преживео у Крајини. То мора да буде свесрпско помирење и датум обележавања трагедије која нас мора, као птицу феникс, подићи и водити у боље дане и сигурну будућност – рекао је Вучевић за ТВ Пинк.

Он је навео да у региону постоји љубомора на Србију и на њене успјехе, указавши да је то политичка реалност, а не теорија завјере и да због тога постоје стални покушаји дискредитације Србије.

Говорећи о погрому Срба у хрватској акцији „Олуја“, Вучевић је рекао да мисли да би се у Хрватској славила „Олуја“ чак и да су хрватски генерали Анте Готовина и остали били осуђени у Хашком трибуналу.

Да ли је то била злочиначка акција, односно етничко чишћење, што води и ка дефиницији геноцида, каже Вучевић, најбоље се може закључити када се послуша аудиозапис сједнице хрватског Националног савјета одбране и шта је тадашњи предсједник Фрањо Туђман изговорио пред ту акцију.

– Видјећете да је то била акција да се сви Срби са простора тадашње Републике Српске Крајине протерају, ликвидирају, да се једном засвагда, како они кажу, реши српско питање. Нису успјели то да ураде у Другом свјетском рату, а радили су веома посвећено, нажалост, по нас – рекао је Вучевић.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Вучевић је рекао да деескалације, нажалост, нема, јер је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти наставио да ради по својој агенди да етнички очисти Косово и Метохију од Срба и то ради константним застрашивањем.

Он је истакао да хуманитарна катастрофа на српском сјеверу Косова, гдје је Курти забранио храну и лијекове из Србије, подсјећа на догађај у Бањалуци 1992. године када је био угрожен живот 12 беба.

– Тада се и десила чувена битка за коридор када се Република Српска спојила. Сада је иста ситуација послије 31 годину да неко не дозвољава љекове за грађане – рекао је Вучевић, наводећи да је то питање и за организације које се баве људским правима, али које „више жале за дрветом, него људима“.

Вучевић је рекао да ће Србија наставити да јача капацитете Војске Србије, искључиво у одбрамбеном контексту и с циљем одвраћања.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМлади фудбалери из Источног Сарајева кренули за Јагодину
Сљедећи текстСутра почиње „Стрип фестивал“