Насловна Магазин Занимљивости Егзит је много више од музичког фестивала (ВИДЕО)

Егзит је много више од музичког фестивала (ВИДЕО)

248
0

Поред концерата на главним бинама, на Егзиту постоји и „Слободна зона“, гдје се посетиоци могу информисати о друштвеном активизму фестивала. Ове године представљају се 24 организације из земље и региона, а фестивал се, уз своју фондацију, годинама бави друштвеним активизмом.

Настао прије двије деценије као студентски покрет у борби за мир и слободу, Егзит (EXIT) је током своје историје покренуо читав низ друштвено одговорних пројеката.

„Егзит је настао на друштвеном активизму, и тај нулти Егзит је трајао девет дана и поред музичког садржаја имао и управо овакве ствари које имамо у ОПЕНС зони. Дебате, панели, различите радионице. Ово је мјесто на ком млади људи исказују своје мишљење“, каже Валентина Антић из ОПЕНС-а.

„Млади немају довољно информација како да се укључе у друштво и како могу да доприносе одлукама које се њих самим тичу. Ми покушавамо да подржимо лакше информисање којим они могу да буду укључени у доношење одлука“, наводи Маша Врачар из Кровне организације младих.

И ове године прави се мурал од конзерви сакупљених на фестивалу.

Ник Кејв, свештеник љубави, туге и беса расплакао Тврђаву

„Никада не би толико младих људи окупили на једном мјесту. Кад дођу овдје и виде да је то реалност, ми увијек покушавамо да направимо неке занимљиве ствари које тјерају на интеракцију“, истиче Јелена Петљански Киш из Фондације „Свака лименка се рачуна“.

У Слободној зони се можете упознати и са необичним инструментима, па је тако Мартин Каранковић из Школе за дјецу са сметњама у развоју „Милан Петровић“ показао два инструмента којима свако може да ствара музику.

Егзит је много више од музичког фестивала

Уз ОПЕНС зону Егзит наставља са друштвено одговорним активностима. Ове године Егзит фондација покреће нову музичку платформу „World Music Balkans“, како би се оригинална музика ових простора промовисала и повезала са свјетском.

„Представићемо младе таленте из музичке индустрије цијеле Европе. Преко 100 делегата је овдје који ће одмах да уговоре наступе. То је та прича о извозу српске музике у свијет“, објашњава Иван Петровић, предсједник УО Егзит фондације.

Мали ајвар, ванилице и 200 милиона евра – вредност имиџа који прави Егзит

Егзит фондација ће наставити традиционалну акцију прикупљања ствари од извођача и звијезда фестивала у хуманитарне сврхе а ове године су по тврђави постављене поруке о менталном здрављу.

ИЗВОРртс
Претходни текстСјеверни ток 1 од сутра без гаса, њемачки министар забринут
Сљедећи текстНачелник Шековића и осам одборника ДЕМОС-а прешли у Уједињену Српску