Насловна Вијести Република Српска Кориштење хеликоптера “Бел 206 Б“ допринијеће квалитету заштите и спасавања

Кориштење хеликоптера “Бел 206 Б“ допринијеће квалитету заштите и спасавања

183
0

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић, изјавио је Срни, да се хеликоптер „бел 206 Б“ ставља на располагање Хеликоптерском сервису Републике Српске за медицинску евакуацију, потраге, извиђања у предгашењу пожара и све активности које доприносе развоју и квалитету система заштите и спасавања у Српској.

Новитовић је истакао да од данас Републичка управа цивилне заштите располаже хеликоптером „бел 206 Б“, а да је уговор о купопродаји потписао са државним секретаром Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије Бојаном Јоцићем.

Он је додао да Хеликоптерски сервис Републике Српске у својој флоти већ има хеликоптер „бел 206 Б“, те да Републичка управа цивилне заштите нема људске капацитете за кориштење хеликоптера.

Према његовим ријечима, Хеликоптерски сервис Републике Српске и Републичка управа цивилне заштите имају изузетно развијену сарадњу са аспекта гашења пожара из ваздуха, у потрагама на терену и евакуацијама, а Хеликоптерски сервис активностима допроноси побољшању квалитета система заштите и спашавања на цијелом простору Српске.

Он је напоменуо да Републичка управа цивилне заштите има изузетну сарадњу и са Сектором за ванредне ситуације Србије и МУП-ом Србије, те са Хеликоптерском јединицом МУП-а Србије, што су показали више пута у многим ситуацијама реагујући кроз заједничке акције.

„Опређељење предсједника Србије Александра Вучића и Владе Србије, јесте да све службе унутар тог система модернизују, тако да је МУП за посљедњу годину набавио више од 10 нових хеликоптера. С тим у вези постигнут је договор да се хеликоптери продају по нижим цијенама од тржишне или уступају на кориштење институцијама унутар Републике Српске, овог пута то је Републичка управа цивилне заштите“, рекао је Новитовић.

Он је истакао да Републичка управа цивилне заштите има задатак да у наредних 90 дана формира Специјализовану јединицу за подршку из ваздуха и то је дефинисано Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, а Влада је такву одлуку донијела 7. јула.

„Тренутно смо у поступку купопродаје хеликоптера `бел 206 Б` и данас је потписан уговор. Остаје нам да извршимо техничку примопредају. Формирана је комисија представника Хеликоптерског сервиса и Републичке управе цивилне заштите која ће у наредним данима извршити техничку примопредају хеликоптера“, навео је Новитовић.

Он је напоменуо да се хеликоптер купује испод тржишне цијене, за шта је Влада Србије дала сагласност.

„Хеликоптер ће бити регистрован на Републичку управу цивилне заштите, а трошкови увоза и регистрације ће бити на Управи, али ће бити саставни дио Специјализоване јединице за подршку из ваздуха и на услузи свим институцијама Републике Српске у ситуацијама које то изискују као што су потраге на терену за несталим лицима, спасавања или допремања помоћи, медицинска евакуација, али и гашење пожара“, појаснио је Новитовић.

Он је додао да је хеликоптер у летном стању и у прелету ће стићи у Бањалуку, гдје ће се завршити његово царињење и остала неопходна процедура, као што је увођење у регистар и добијање пловидбне дозволе.

„Наш сљедећи корак је да у договору са МУП-ом Србије и Владом Републике Српске, преузмемо још један хеликоптер истог типа. Мислимо да ће то бити предмет донације Републичкој управи цивилне заштите, а ми ћемо урадити на њему потребан сервис, како би био на услузи Хеликопретском сервису Републике Српске, али и другима који за тим имају потребу“, рекао је Новитовић.

Он је напоменуо да је Хеликоптерски сервис Републике Српске једина институција у Српској која је регисторована и овлаштена за одржавања пловидбености и свих осталих активности које се тичу ваздухоплова.

„Републичка управа цивилне заштите ће са њима направити уговор, који ће дефинисати детаље који су прописани и у складу са законом како би хеликоптер добио пловидбену дозволу, био унесен у регистар и кориштен на простору Републике Српске“, рекао је Новитовић.

ИЗВОРсрна, фото БЛ Портал
Претходни текстДодик: У септембру ће и младима бити исплаћено по 100 КМ
Сљедећи текстБрачни пар из Сарајева купио краву породици из Танзаније