Насловна Најновије Одржан састанак директора здравствених установа Сарајевско-романијске регије

Одржан састанак директора здравствених установа Сарајевско-романијске регије

323
0

Директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија, одржао је састанак са  директорима домова здравља Сарајевско-романијске регије, на којем је разговарано о новом цјеновнику Фонда здравственог осигурања Републике Српске, који је у примјени од 01. јануара 2024. године.

Такође, разговарано је и о инструкцији коју је овај фонд недавно упутио здравственим установама, а која се односи на то да се осигураницима којима су потребне услуге из лабораторијске дијагностике, а које припадају и примарном и секундарном нивоу здравствене заштите, узорак узима само на једном мјесту – у дому здравља.

Директор у Болници „Србија“ Небојша Шешлија навео је да ће управо због тога, Болница „Србија“ имати већи прилив узорака које је неопходно обрадити, те да ће поједине узорке морати транспортовати и за Бањалуку што ће бити додатни посао за ову установу.

Директор Амбуланте породичне медицине „Стари Град“  Татјана Бекрић истакла је да су нове инструкције Фонда велики искорак и напредак на пољу лабораторијске дијагностике, јер ће пацијенти моћи на једном мјесту да ураде потребне услуге без потребе да пацијенте шаљу у друге здравствене установе ради поновног вађења крви.

„Иако се ова пракса од прошле године примјењује у нашој установи, драго нам је да је Фонд препознао потребу да подржи и уведе ове измјене и допуне у цјеновник услуга и на тај начин регулише ову област, како би се поједноставила лабораторијска дијагностика пацијентима“ – рекла је директорица Бекрић.

Она је истакла и то да ова здравствена установа једном седмично врши транспорт узорака у Болницу „Србија“ уз наплаћену партиципацију, те да резултате добијају електронским путем.

Проблем о којем је, такође, разговарано на овом састанку јесте непостојање транспортних фрижидера у установама са ове регије, као и томе на који начин ће они да буду обезбијеђени како би се инструкције Фонда спровеле у потпуности. Договорено је и да ће здравствене установе ове регије послати заједнички  допис Фонду, те објаснити да ће њихова одлука захтијевати додатну опрему неопходну за адекватно транспортовање узорака.

ИЗВОРОпштина Источни Стари Град
Претходни текстСрпска направила озбиљан искорак, истрајна да не прихвати увођење санкција Русији
Сљедећи текстСтевандић: Одликовање потврда добрих веза и Додикове снаге