Насловна Најновије Пливање за Часни крст у великом броју општина и градова Српске

Пливање за Часни крст у великом броју општина и градова Српске

504
0

Широм Републике Српске данас ће бити организовано традиционална богојављенска литија и пливање за Часни крст.

Смисао богојављенског пливања није у доказивању нити у такмичарском духу, већ у смирењу и покајању – у потапању гордости и сваке нечистоте, те у облачењу у смирење, кротост и љубав, поручио је старјешина Храма Светог Саве у Фочи протојереј-ставрофор Душан Андрић.

„Погружавањем и кропљењем освећеном водом, ми заправо треба да на неки начин погрузимо старог, палог човјека, који је поробљен гријехом, да потопимо гордост, све оно што нас мучи, тишти, себичност, непослушност и сваку нечистоту, а да се опет из воде, и покропљени њом, уздигнемо смирењем, кротошћу, послушношћу и љубављу, свим оним што нам је Господ и показао, како својим доласком, тако и својим Богојављењем“, поручио је Андрић.

У Бањалуци централна прослава Богојављена почела је Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља. Формирање литије планирано је за 12.00 часова испред Храма Христа Спаситеља и полазак према градском мосту Патра, гдје ће бити освештана вода, а потом и пливање за Часни крст.

У Приједору ће у 12.00 часова бити организована богојављенска литија, освештање воде и пливање у ријеци Сани за Часни крст за који ће пливати 58 учесника. Пливању претходи Света литургија у Цркви Свете Тројице, а потом од 11.00 часова велика богојављенска литија улицама Приједора.

Српска православна парохија палачковачка, уз покровитељство града Прњавор, на Богојављење организује пливање за Часни крст на ријеци Укрини, на локалитету Митрића млин у Горњим Палачковцима.

У Храму Светог Василија Острошког у Горњим Палачковцима биће служена Света литургија, након које ће бити уприличен крсни ход од цркве до обале ријеке Укрине и локације гдје ће се по традицији пливати за Часни крст.

Организованог пливања за Часни крст у Дервенти неће бити. Богојављење ће у овом граду бити прослављено литургијом у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, литијом и освештањем богојављенске воде испред храма, коју вјерници традиционално носе у своје домове.

У Брчком ће бити одржано традиционално пливање за часни крст на ријеци Сави у 12.00 часова на градском излетишту Фицибајер уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија.

Литије кроз град ће кренути из Храма Успења Пресвете Богородице у брчанском насељу Српска Варош, у којем ће бити служена литургија. Организациони одбор изабрао је 33 пливача, међу којима је једна жена, а покровитељ овогодишњег богојављенског пливања у Брчком је предсједник Скупштине дистрикта Синиша Милић.

БРАНКО ТОМАШ ПРВИ МЕЂУ НАЈХРАБРИЈИМА - Општина Братунац

У Братунцу ће традиционално пливање за Часни крст на Дрини бити одржано код братуначке Рајске плаже у 12.00 часова, а претходиће му Света литургија у Храму Успења Пресвете Богородице, одакле ће у 11.30 часова кренути литија до Рајске плаже.

У Козарској Дубици на ријеци Уни у 11.00 часова код сплава на дубичком кеју биће организовано пливање за Часни крст за које је пријављено 25 пливача.

У Цркви Светих апостола Петра и Павла биће служена Света литургија, потом ће у 10.30 часова кренути литија кроз центар града, након које ће бити освештана ријека.

Богојављенско пливање за Часни крст на Мајевици биће организовано у 11.00 часова на вјештачком језеру Бусија, на надморској висини од 750 метара, а учешће ће узети више десетина пливача из регије и Србије.

Литургија ће бити служена у Храму Рођења Пресвете Богородице у Прибоју, након чега ће бити освештана богојављенска водица.

Тридесет одважних и храбрих Которварошана учествоваће на богојављенском пливању за Часни крст.

Богојављење – успомена на крштење Исуса Христа, уз литургије у храмовима и освештања воде, у Фочи и Миљевини биће обиљежено и пливањима за Часни крст на Ћехотини и Бистрици.

Црквена општина Фоча-нова и локална управа на Богојављење организују пливање за Часни крст на ријеци Ћехотини код градског стадиона у 11.00 часова. Претходно ће, након литургије у Храму Светог Саве, у 10.30 кренути свечана литија од Храма до пливалишта.

У Миљевини литија кроз насеље кренуће у 12.15, а пливање је у 13.00 часова, најавили су организатори.

UŽIVO NA INSAJDERU Širom Srpske litije i plivanja za Časni krst -  Insajder.in

Пливање за Часни крст ће бити организовано и у ријеци Сави у близини Храма Свете Марије Магдалине у Каоцима у општини Србац.

„Богојављенска литија кренуће према ријеци Сави у 11.30 часова, гдје ће тачно у подне бити одржано пливање за Часни крст и уручене награде побједнику и осталим учесницима“, рекао је Срни протојереј Жељко Сарић, а претходно у храмовима у Каоцима и Српцу биће служена Света литургија.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстЂоковић против Аргентинца Ечеверија у трећем колу Аустралијан опена
Сљедећи текстКоловози мокри и клизави, али без застоја и ограничења