Насловна Најновије Положени вијенци на више спомен-обиљежја у Источној Илиџи

Положени вијенци на више спомен-обиљежја у Источној Илиџи

154
0

Представници Општинске борачке организације „Илиџански борац“ традиционално су положили вијенце на више спомен-обиљежја на подручју Источне Илиџе, поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске.

Делегација „Илиџанског борца“ положила је вијенце на спомен-плочу у насељу Добриња четири, на спомен-обиљежју на Кули, спомен-капели у Војковићима и на спомен-обиљежју у Касиндолу.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације „Илиџански борац“ Слободан Маунага честитао је свим грађанима Дан Републике, који се с поносом слави већ 31 годину.

„Општинска борачка организација `Илиџански борац` већ традиционално 20 година обилази спомен-обиљежја за Дан Републике Српске што ће бити настављено и убудуће“, рекао је Маунага новинарима, истичући да ће се чланови ове организације прикључити данашњем дефилеу у Источном Сарајеву.

Маунага је нагласио да ће „Илиџански борац“ увијек бити дио обиљежавања Дана Републике Српске, те позвао грађане да што масовније изађу и испрате дефиле јер се тако, како је навео, поносно слави постојање Републике Српске.

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац је честитајући грађанима Дан Републике подсјетио да је Српска настала у миру, а одбрањена у рату.

„Када неко покушава да оспори обиљежавање Дана Републике морам нагласити да ми ником у Федерацији БиХ /ФБиХ/ не оспоравамо њихова славља. Ми желимо да славимо нормално, у миру и љубави, и да грађани свих националности имају право на Републику Српску. Желимо да очувамо нашу културу и ћирилицу, што не бисмо могли да смо остали у ФБиХ“, рекао је Шеховац.

Он је додао да данашње обиљежавање Дана Републике не би требало никоме да смета у овој земљи.

„Ми се нећемо петљати њима у ФБиХ, али нека се ни они не петљају и не дирају у Републику Српску јер самим тим доводе у питање постојање БиХ“, рекао је Шеховац.

Кад је ријеч о положају борачке популације, Шеховац је навео да се мора више радити како би био бољи.

„Позвао бих све грађане Источног Сарајева да поздраве дефиле. То је културна, а никако провокативна манифестација, јер желимо да покажемо да постоји Република Српска и људи који је представљају у спорту култури, МУП-у, те другим области који је штите и јачају“, додао је Шеховац.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСве спремно за свечани дефиле у Источном Сарајеву
Сљедећи текстЛучић уз мјере забране пуштен на слободу