Насловна Најновије Почео пројекат за очување менталнг здравља старијих лица

Почео пројекат за очување менталнг здравља старијих лица

147
0

Удружење „Перспектива плус“ из Источног Сарајева почело је реализацију пројекта с циљем оснаживања и заштите менталног здравља особа старије животне доби и њиховог активног укључивања у рад локалне заједнице.

Предсједник Удружења Рајка Симанић рекла је Срни да ће реализација пројекта „Очување менталног здравља старијих особа у вријеме пандемије ковид 19“ трајати 10 мјесеци, те да ће током његовог спровођења бити организована психолошка предавања, причаонице и радионице.

„У нашем друштву слика старијих људи је обојена стереотипима и предрасудама, па се од њих не очекује да нешто могу и учинити. Зато је циљ овог пројекта оснажити и заштити ментално здравље особа старије животне доби кроз тачно информисање о утицају ковида 19 на ментално и физичко здравље“, појаснила је Симанићева.

Она је рекла да ће кроз овај пројекат старије особе спознати здравије стилове живота.

„Ми координишемо са центром за здраво старење `Актива`, па су циљна популација наши суграђани старије животне доби“, рекла је Симанићева.

Пројекат Удружења „Перспектива плус“, са још десет пројеката других удружења добило је подршку Црвеног крста БиХ кроз пројекат „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током ковида 19 и будућих катастрофа – РЕСОПП“.

„Свих 11 пројеката биће финансирано са 111.482 KМ“, рекла је Симанићева и додала да пројекат финансира ЕУ, аустријска Агенција за развој и аустријски Црвени крст.

Осим удружења „Перспектива плус“ уговоре за раеализацију пројеката потписали су и удружење „Соната“ из Требиња, Организација ампутираца „УДАС“ Републике Српске Бањалука, хуманитарно удружење „Пружи ми руку“ Љубушки, Удружење дистрофичара из Цазина, удружење Међународни форум солидарности БиХ – ЕММАУС.

Уговоре су потписали и Информативни центар за особе са инвалидитетом „Лотос“ Тузла, Центар за едукацију и истраживање „Нахла“ Сарајево, Удружење породица ђеце и особа с потешкоћама у развоју „Дајте нам шансу“ Сарајево, Удружење за промовисање друштвене солидарности „Срце за ближње“ Сарајево, Удружење „Центар за промоцију цјеложивотног учења Еразмо“ Тузла.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ току састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а о формирању власти на нивоу БиХ
Сљедећи текстСлава Старе цркве на Башчаршији у понедјељак