Насловна Најновије Промовисана приповијетка „Сликописање“ добитника Андрићеве награде

Промовисана приповијетка „Сликописање“ добитника Андрићеве награде

157
0

У оквиру културне манифестација „Вишеградска стаза“ вечерас је у Вишеграду промовисана приповијетка „Сликописање“ аутора Игора Маројевића, добитника Андрићеве награде за најбољу приповијетку на српском језику.

Маројевић је рекао да приповјетка „Сликописање“ на слободан начин интерпретира завршне године живота Анте Павелића у Латинској Америци и Шпанији.

Он је нагласио да је присталица етнофикције, што, како каже, значи да се придржава историје до мјере до које то одговара књижевном дјелу.

За приповијетку „Сликописање“ Игор Маројевић је добио Андрићеву награду за 2022. годину, а она ће му бити уручена у Задужбини Иве Андрића у Београду, 10. октобра, на дан Андрићевог рођења.

Професор српског језика и књижевности Дијана Инђић Милошевић, која је била и модератор вечери, каже да је аутор успио да на књижевно-изнијансиран начин дочара контроверзне фигуре са простора бивше Југославије и предочи једну оригиналну визију апсурдности историје.

Она је истакла да књижевна критика сматра Маројевића зачетником кртог реализма.

Другог дана манифестације, биће одржано пјесничко вече Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“ у Андрићевој спомен-учионици са почетком у 17.00 часова.

Изложба „Милица Бабић Андрић – живот и дјело“ биће отворена у Градској галерији у 18.00 часова.

Позоришна представа „Јао мени“, у извођењу Мине Лазаревић и Срђана Ивановића, биће одиграна у Културном центру од 20.00 часова.

Манифестација „Вишеградска стаза“ посвећена је нобеловцу Иви Андрићу, а организатори су општина Вишеград, Културни центар „Иво Андрић“, „Просвјета“ из Вишеграда и Андрићград.

„Вишеградска стаза“ је најважнија културна манифестација у Вишеграду, која је установљена 1976. године, а одржава се сваке године у јуну.

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Пулс града“ 09.06.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстПионири и предпионири ФК „Фамос“ сутра почињу доигравање за првака