Насловна Најновије Република Српска добија социјалну карту 

Република Српска добија социјалну карту 

92
0
У Бањалуци је данас презентован пројекат „Социјална карта Републике Српске“.
 
Социјална карта представља пројекат изградње социо-економске мапе становништва у Републици Српској. Односи се на више од 90 права из 15 закона које грађани остварују на више од 400 локација у Српској. Пројекат обухвата сва права и институције.

Припремни период је завршен и идентикована су права, институције и електронске евиденције које воде институције, као и стање електронских евиденција са техничког и регулаторног становишта. Такође, израђена је база социјалне карта која обједињује податке из електронских евиденција и урађена симулација регистра социјалне карта, као и квалитативна анализа података из свих евиденција.

Пројекат обухвата три фазе.

У првој фази предвиђена је јавна набавка за креирање регистра социјалне карте, доношење закона о социјалној карти и Закона о електронској управи, идентификација и оптимизација свих управних поступака које воде институције код којих се остварују права и редизајн портала еСрпска преко кога ће грађани да приступају регистру.

У другој фази је предвиђена надоградња постојећег регистра.

Image

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, рекао је да је реализација пројекта „Социјална карта Српске“ од изузетног значаја јер се њиме жели праведна подјела социјалних права, односно да их остваре они који то заслужују.

– Жеља је била да направимо социјалну карту да би на праведнији начин могли да реализујемо спровођење тих права. Важно је да овај пројекат буде реализован јер од њега велика очекивања имају и корисници ових права – рекао је Вишковић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је регистар корисника социјалних права алат чији је циљ праведније вођење система социјалне заштите.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстУ вишеградском Дому здравља организовани бесплатни спирометријски прегледи
Сљедећи текстНа подручју Крагујевца земљотрес магнитуде 3,3 по Рихтеру