Насловна Најновије Тужилаштво није дало довољно аргумената за притвор Дудаковића

Тужилаштво није дало довољно аргумената за притвор Дудаковића

191
0

Тужилаштво БиХ није дало довољно аргумената за одређивање притвора некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, којег оптужница терети за ратни злочин над српским цивилима, навели су у додатном образложењу Суда БиХ, који је јутрос одбио овај приједлог као неоснован.

„По оцјени Суда, начин и карактер обраћања оптуженог, без навођења јасних и директних чињеница у приједлогу Тужилаштва, које би недвосмислено указале да оптужени говори о кривичном предмету који се води против њега или да је оптужени ступио у контакт са свједоцима, указује на то да Тужилаштво није доставило доказе, на основу којих би било могуће са довољним степеном сигурности утврдити да је оптужени посредно утицао на свједоке и тиме довео у питање интегритет кривичног поступка који се води против њега“, навели су у појашњењу из Суда БиХ.

Дудаковићу су и даље на снази мјере којим му је забрањено напуштање боравишта и путовања изван БиХ, док му је на територији БиХ ограничено кретање, уз привремено одузимање пасоша, те забране издавања нових путних исправа и кориштења личне карте за прелазак преко границе.

Овим мјерама Дудаковићу је забрањено састајање са одређеним лицима или повезивање на било који начин са свједоцима наведеним у оптужници Тужилаштва БиХ, као и контактирање са свим представницима медија о чињеницама које се односе на овај кривични поступак, као и јавна обраћања у вези са овим поступком, саопштено је из Суда БиХ.

Дудаковићу и још шеснаесторици припадника бошњачке војске, суди се за стравичне злочине над српским цивилима и заробљеницима у Западној Kрајини 1995. године.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тужилаштво БиХ предложило је раније одређивање притвора Дудаковићу због кршења мјера забране.

Дудаковић је недавно, поводом обиљежавања годишњице формирања такозване Армије БиХ, одржао говор у сарајевској општини Нови Град, гдје је причао о „босанском инату“, злочинима, геноциду, опомињао „душмане“ да „патриоте и те како све памте“, те позивао Бошњаке „на јединство и спремност на одбрану државе“.

ИЗВОРсрна, фото DW
Претходни текстКарађорђевићи на крунисању краља Чарлса
Сљедећи текстДодик: Европа више нема лидера (ВИДЕО)