Насловна Најновије Ускоро почиње реконструкција љетне резиденције Карађорђевића

Ускоро почиње реконструкција љетне резиденције Карађорђевића

120
0

Реконструкција, рестаурација и адаптација Љетне резиденције краља Александра Карађорђевића на Хан Пијеску требало би да почне након првомајских празника, речено је Срни у општинском Одјељењу за управљење развојем, привреду, финансије и друштвне дјелатности.

Начелник Одјељења Славица Ашоња рекла је да је прва фаза процијењена на 600.000 КМ без ПДВ-а и да представља грубе грађевинске радове до крова.

„Што се тиче саме конструкције финансирања, из Програма јавних инвестиција имамо 150.000 КМ од Владе Републике Српске, 50.000 КМ од града Источно Сарајево, а остатак средстава су обавеза општине Хан Пијесак“, навела је Ашоња.

Она је истакла да локална управа настоји да обезбиједи и друга донаторска средства за реализацију овог пројекта, те изразила наду да ће и неки други донатори препознати значај реконструкције тог објекта.

Ашоња је подсјетила да почетак радова касни због проблема са спровођењем тендерске процедуре и да се ушло у зиму, која на овом подручју дуже траје, те да се након закључивања уговора са извођачем сада очекују повољнији временски услови за увођење извођача у посао.

Она је напоменула да је у реализацију пројекта укључен Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, који је био укључен и у процес пројектовања и имаће свој стручни надзор да би били испоштовани елементи заштите културно-историјског насљеђа.

Према њеним ријечима, у овој локалној управи су увјерени да ће пројект бити реализован у наредне три године, ако на то не буду негативно утицале друге околности.

Љетна резиденција краља Александра Карађорђевића на Хан Пијеску је једина краљевска резиденција у БиХ и води се ако национални споменик.

Објекат је саграђен 1921, али је током ратних сукоба оштећен, мијењана му је намјена, а у љето 2005. је готово потпуно изгорио.

Локална управа у Хан Пијеску планирала је реконструкцију напуштеног објекта на истој локацији, која ће, како се очекује, почети у мају, након које ће нови објекат бити обновљен по узору на Љетниковац грађен 1921. уз мање измјене да би био носилац развоја туризма на широј регији.

ИЗВОРсрна
Претходни текстФочак Раде Крунић у полуфиналу Лиге шампиона
Сљедећи текстМилош Божовић отпутовао на лијечење у Москву