Насловна Вијести Република Српска Ђурић: Буџет општине ребалансом увећан за 1.429.000 КМ

Ђурић: Буџет општине ребалансом увећан за 1.429.000 КМ

207
0

На сједници Скупштине општине Хан Пијесак већином гласова усвојен је Приједлог ребаланса буџета за 2022. годину, према којем је, уз данашње амандмане, буџет увећан за 1.429.000 KМ и износи 5.300.000 KМ.

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић, рекао је Срни, да усвајањем приједлога ребаланса буџета општина може несметано да настави да реализује више пројеката, међу којима су посебну пажњу одборника привукла четири пројекта значајна за ову локалну заједницу.

Ђурић је прецизирао да је ријеч о пројекту реконструкције Виле Kарађорђевића на Хан Пијеску, чија реализација почиње ове године, док је у поступку израда документације за оснивање старачког дома и изградњу објекта за станове за младе брачне парове, за шта у овој години планирају средства за припрему пројектне документације, а њихово спровођење је предвиђено за наредну годину.

Он је нагласио да је за реконструкцију Виле Kарађорђевића, предвиђена укупна инвестиција од 3.200.000 KМ, али да је у оваквој ситуацији на тржишту тај износ тешко планирати и локална управа ће настојати да буде прави домаћин и овај посао одради што боље.

За ову годину, према Ђурићевим ријечима, већ су планирана укупна средства од око 597.000 KМ, од којих ће 150.000 KМ издвојити Влада Републике Српске, 50.000 KМ град Источно Сарајево, а преосталих више од 200.000 KМ општина Хан Пијесак.

„Циљ реконструкције Виле Kарађорђевића је подстицај за развој туризма, а сам објекат је у власништву општине Хан Пијесак. Породица Kарађорђевић је увијек добродошла у тај објекат, гдје ће бити њихов апартман уз пратеће просторије“, изјавио је Ђурић, те додао да је укупна површина објекта 1.800 метара квадратних.

Он је изразио задовољство што су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, препознали значај идеје о реконструкцији тог објекта за подстицај развоја туризма на овом подручју, те додао да ће општина уз њихову подршку успјети да реализује пројекат.

Ђурић је нагласио да је у фази израда пројекта за оснивање старачког дома, који би био смјештен у дијелу објекта Дома здравља на Хан Пијеску, због којег се, између осталог, ушло у ребаланс буџета.

„У овој локалној заједници има 650 пензионера, 57 корисника старачких домова, а 212 ученика у основној школи, што довољно говори о старосној структури становништва, те да нашим суграђанима у трећој животној доби треба да обезбиједимо угодну старост“, навео је начелник општине Хан Пијесак.

Ђурић је нагласио да ће општина издвојити по 7.000 KМ за пројекат оснивања старачког дома и пројекат надоградње раније започетог објекта аутобуске станице на Хан Пијеску, чијим завршетком ће бити омогућено да млади брачни парови добију станове по повољним условима уз подршку локалне управе.

Он је напоменуо да се данас усвојеном ребалансу буџета приступило и због средстава потребних за далековод од Сокоца до Хан Пијеска, којим ће се ријешити двојно напајање струјом ове општине, за шта ће бити издвојено 65.000 KМ.

Ђурић је нагласио да се на овај начин рјешава проблем стар 30 година, због кога у зимском периоду често ово подручје остаје без струје, при чему трпе привреда, потрошачи и укупна друштвена заједница.

Четврти пројекат је изградња „Kраљевог насеља“ на дијелу Kраљевог поља у близини Хан Пијеска, за који ће ове године, како је Ђурић најавио, да почне продаја плацева и изградња дијела инфраструктуре.

Одборници су данас усвојили и одлуку о измјенама и допунама раније одлуке о извршењу буџета, те с тим у вези и приједлог измјена и допуна плана инвестиција и капиталних улагања општине Хан Пијесак у овој години.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПријем најбољих спортиста општине Власеница
Сљедећи текстНа тијелу Матеја Периша нема повреда, пронађени трагови кокаина и алкохола