Насловна Најновије Ћосић: Млади су основни ресурс града

Ћосић: Млади су основни ресурс града

132
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, примио је данас Матеја Влашког и Марка Поповића, младе иноваторе из овог града, који су на Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва „Иност младих 2023“ у Бањалуци, освојили награде за двије пројектне идеје – Инфо-портал /Jahorinaask.com/ и о дигитализацији Јахорине.

„Још једном се показало да су људи, у овом случају млади, основни ресурс које Источно Сарајево има, те да не морамо да се бринемо за будућност овог града“, истакао је Ћосић.

Ћосић је сигуран да вриједних младих има много у Источном Сарајеву, али да их је потребно препознати и подржати, саопштено је из Градске управе.

Он је истакао да му је било задовољство да разговара са два средњошколца из Источног Сарајева, који су град и себе успјешно представљали на такмичењу у Бањалуци и у конкуренцији више од 700 такмичара из различитих градова и земаља, остварили побједе са двије пројектне идеје.

Ћосић је додао да пројектна идеја о дигитализацији Јахорине, подразумијева сензорска мјерења различитих параметара у вези са заштитом животне средине и пословања на Јахорини.

„Марко и Матеј су навели да пројектна идеја представља помоћ туристима, како би, уз помоћ сензора, сазнали неопходне информације о висини снијега, густини магле, брзини вјетра, као и о броју улазака возила и попуњености капацитета паркинга на овој планини“, истакао је Ћосић.

На састанку је договорена и конкретна помоћ двојице младих средњошколаца Туристичкој организацији Града Источно Сарајево, као и граду Источно Сарајево.

У саопштењу је наведено да је предложено да ови средњошколци у наредном периоду израде пројектни приједлог који би подразумијевао дигитализацију значајних локација у граду и споменика културе памћења, постављањем „кју-ар“ кодова на одређеним локалитетима на подручју Источног Сарајева.

Овим пројектом становници града, али и туристи, имали би могућност да прочитају информације на српском и енглеском језику о споменицима културе памћења, црквама на подручју града, споменику „Бели Вук“ на Тврдимићима, „Новом Зејтинлику“ на Сокоцу и осталим важним локалитетима у Источном Сарајеву, наведено је у саопштењу.

ИЗВОРсрна, фото Град Источно Сарајево
Претходни текстСутра претежно сунчано, температура до 20 степени Целзијусових
Сљедећи текстПобједа приближава Борац пласману у Европу