Насловна Вијести Република Српска Зграда Градске управе вечерас у плавој боји

Зграда Градске управе вечерас у плавој боји

152
0
 Зграда бањалучке Градске управе засвијетлиће вечерас у плавој боји поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса, који ове године носи слоган „За живот без боли“.

 

„На тај начин Бањалука ће се придружити градовима из више од 170 земаља свијета који још од 1991. године обиљежавају овај датум“, саопштено је из бањалучке Градске управе.

У саопштењу је наведено да је Бањалука низом активности пружила подршку Удружењу особа обољелих од дијабетеса „Диабет Но1“, а протеклог викенда у сарадњи са „Бањалучком тркачком лигом“ одржано је пет уличних трка.

Организатори су имали за циљ да пруже подршку свој дјеци обољелој од дијабетеса тип један у Републици Српској, а тркама су у име града присуствовали представници Одјељења за друштвене дјелатности.

Савјетник градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић Бањац изразила је задовољство чињеницом што је „Бањалучка тркачка лига“ један од најбољих примјера самоорганизовања грађана с циљем да се разумију потребе других, посебно социјално угожених категорија становништва.

Обиљежавање „Плавог новембра“ организатори су започели 4. новембра одржавањем едукације намијењене лицима треће животне доби с циљем превенције дијабетеса.

Свјетски дан борбе против дијабетеса се, на иницијативу Међународне федерације за дијабетес и Свјетске здравствене организације, већ дуже од три деценије обиљежава 14. новембра.

Према подацима Института за јавно здравство, у Републици Српској лани је од дијабетеса боловало 70.007 лица, а највећи број обољелих је из Добоја, Бањалуке, Зворника, Источног Новог Сарајева, Требиња и Фоче.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстМашински факултет одржава Шесту међународну научну конфренцију
Сљедећи текстСутра 13 година од упокојења патријарха Павла