Насловна Најновије Наставак сарадње Матице српске и Општине Соколац

Наставак сарадње Матице српске и Општине Соколац

121
0

Народној библиотеци Соколац поклоњене су четири књиге из прошлогодишњег издања Матице српске у оквиру раније потписаног протокола ове институције и општине Соколац, рекла је Срни директор соколачке библиотеке Божица Јанковић.

Јанковићева је захвалила донаторима за књиге које су од посебног значаја за изучавање историје и културе српског народа на простору бивше Југославије, те изразила наду да ће се сарадња ове библиотеке и Матице српске развијати на свим пољима стваралаштва из ове дјелатности.

Међу новим насловима је поклон књига „Синтакса падежа у говору романијског платоа: Метафоризација простора“ Сокочанина Зорана Симића који се бави дијалектологијом српског језика на Институту за српски језик САНУ.

Јанковићева је објаснила да је ова монографија резултат рада на пројекту „Дијалектолошка истраживања српског језичког простора“ који финансира Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Она је навела да ће читаоци од данас моћи да позајме књиге „Историја насеља Жабаљ“ и „Породица Дунђерски-грађанска култура српске Војводине-прва књига“ које су Зборници радова са научних скупова, као и тематски зборник „Српски деспоти у Срему“ и књигу „Колонизација војвођанских области“

У оквиру Протокола Матице српске и општине Соколац, 16. маја, представљена је књига „Народна ношња, игре и пјесме са Гласинца“ у издању ове институције у Новом Саду и аутора доктора Марка Радовића који је са Романије.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Градишци проглашен први степен редовне одбране од поплава
Сљедећи текстХидроелектране из система ЕРС зарадиле 13,2 хиљада КМ