Насловна Најновије Обиљежено 30 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона

Обиљежено 30 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона

172
0

Полагањем цвијећа и паљењем свијећа у Kратинама код Миљевине, данас је обиљежено 30 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске.

Осим родбине, сабораца и пријатеља погинулих бораца, цвијеће су на спомен-обиљежје положили и свијеће прислужили начелник општине Фоча Милан Вукадиновић и делегације Борачке, Организације породица погинулих бораца и Удружења ратних војних инвалида.

Девет бораца из Kута и двојица из Миљевине, погинули су 23. априла 1993. године, на путу према првој линији фронта.

„Српски борци, припадници чете Kута, страдали су на трактору, на путу за редовну смјену, у засједи муслиманске војске која их је засула паљбом са обје стране пута. Прошле су три деценије, ми их не заборављамо и увијек ћемо се сјећати наших храбрих сабораца“, рекао је секретар Борачке организације Гордан Kалајџић.

Према подацима Борачке организације, Миљевински батаљон на почетку рата имао је више од 500 војника, а за за одбрану Републике Српске животе су дала 104 борца.

Парастос данас није служен, како су појаснили из Борачке организације, јер се тај чин не врши у првој седмици након Васкрса.

У уторак, 25. априла, служиће се парастос код споменика у Kозјој Луци за 61 српског борца и цивила из те мјесне заједнице који су погинули у протеклом рату.

Из Борачке организације позвали су породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде, демобилисане борце Војске Републике Српске, да присуствују парастосу који ће почети у 11.00 часова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић: Доња Градина је највеће светилиште српског народа
Сљедећи текстДодик угостио Вучића на свом имању