Насловна Најновије Одржано предавање „Владика Николај и Отац Јустин Светитељи Христови и путовође српске...

Одржано предавање „Владика Николај и Отац Јустин Светитељи Христови и путовође српске у живот вјечни“

144
0

Предавање „Владика Николај и Отац Јустин Светитељи Христови и путовође српске у живот вјечни“, историчара и публицисте Милована Балабана одржано је јуче у Дому културе у Хан Пијеску.

,,Долазио сам и раније у Републику Српску, у Бањалуку најчешће, утисци су увијек добри и увијек радо дођем. Добри су зато што је овај народ у једној специфичној ситуацији као интегрални дио корпуса српског народа. Овај народ је схватио да не може без јединства, изразио је себе и стекао право на живот кроз жртву и страдање.“, изјавио је Балабан.

На предавању, Балабан је говорио о два највећа српска светитеља 20. вијека, који су се борили са искушењима током Првог и Другог свјетског рата, али и са комунизмом и југословенством који су рушили национални идентитет српског народа. Истакао је да су у тим тешким временима Владика Николај и Отац Јустин били путовође свом народу, те да се њихова борба треба цијенити и данас.

,,Када смо се први пут чули са господином Милованом и договарали његово гостовање, разговарали смо и нисмо се могли одлучити да ли да говоримо о Оцу Јустину или владики Николају, а онда смо пронашли најсретније рјешење, а то је да ова два велика Светитеља, духовника и највећа стуба цркве у 20. вијеку, спојимо у једну причу.“ рекла је Татјана Јањић, директор Центра за омладину и спорт ,,Поглед“ Хан Пијесак.

,,Јединство, свакако, не треба идеализовано гледати, и оно има својих пукотина, и како вријеме одмиче под већим је изазовима. Догађаји од прије тридесет година показују да Срби овдје имају на шта да се ослоне, имају историјску вертикалу и да то мора да буде основа да се његује дух заједништва јер он је гарант спасења и егзистенције“, рекао је Балабан.

Милован Балабан одржава редовна предавања у Културном центру Новог Сада, на којима је поред историјских тема, обрађивао духовно психолошке профиле многих значајних личности, као што су Достојевски, Дучић, Толстој и други. На предавањима у Културном центру Нови Сад, којих је одржао преко сто, дао је приказе и низ значајних црквених личности, патријараха и светитеља српских.

Организатор предавања била је ЈУ Центар за омладину и спорт ,,Поглед“ Хан Пијесак.

ИЗВОРртвис
Претходни текстЗеница: Рудари ни данас нису сишли у јаме
Сљедећи текстФутсалери ,,Жељезнице“ на пријему у Општини Трново