Насловна Вијести Република Српска Од наредне године ново поскупљење регистрације у Српској

Од наредне године ново поскупљење регистрације у Српској

160
0

Друштва за осигурање у Републици Српској тражиће од регулатора да им одобри повећање премије осигурања од аутоодговорности. С обзиром на то да полиса за овај вид осигурања чини око пола трошкова за регистрацију возила, јасно је да би у том случају и она поскупјела.

У Удружењу друштава за осигурање Републике Српске кажу да ће тражити повећање од осам до десет одсто.

Колико би то износило у новцу, зависи од возила, јер на висину полисе утичу фактори попут старости и снаге мотора. На примјер, за путнички аутомобил произведен 2011. године са запремином мотора од 1.600 кубика и снагом мотора од 82 киловата ове године полиса је коштала 268 марака. У наредној години, ако би се удовољило осигуравачима, регистрација овог возила ће бити скупља између 20 и 27 марака.

– У првих шест мјесеци ове године добит друштава је пала 23,5 одсто због енормног раста штета. За првих девет мјесеци било је 28 одсто ликвидираних штета, а са овим што је у обради то сигурно износи око 30 одсто.  Једноставно на овај начин аутоматски се смањује профитабилност и ликвидност друштава.  Пуно су већи трошкови пословања од премије коју тренутно узимамо – рекао је предсједник Скупштине удружења Бојан Поповић за Цапитал.ба.

Према његовим ријечима подизањем цијене би се ускладила са оном која важи у ФБиХ, гдје је осигурање од аутоодговорности скупље него у Републици Српској.

Премија осигурања аутоодговорности прописана је Одлуком о заједничкој тарифи премија и цјеновнику за осигурање одговорности за моторна возила у Републици Српској и биле је у примјени од 2004. све док 2018. године нису ступиле на снагу измјене и допуне ове одлуке када је смањена јединствена премијска основа за десет одсто, чиме су линеарно смањене премије за готово све врсте возила. Колико је премија од аутоодговорности важна друштвима за осигурање најбоље говори податак да од укупне премије она има учешће од чак 65 одсто. По оцјени стручњака то је једна од главних одлика неразвијеног тржишта.

У Агенцији за осигурање Републике Српске која по закону доноси цјеновник и тарифу, не откривају да ли ће удовољити захтјеву. Кажу да све евентуалне одлуке о измјенама премија морају бити засноване на акутарским анализама и расположивим подацима којима се мјери адекватност премије осигурања.

При томе, поред постојећих података анализирају се макроекономске и друге претпоставке које могу имати значајнији утицај на будуће кретање трендова одштетних зајтјева и трошкова пословања у овој врсти осигурања.

Сходно добијеним резултатима и пројекцијама приступа се одређеним активностима на измјени подзаконског акта којим је регулисана заједничка тарифа и цјеновник осигурања аутоодговорности – поручили су из Агенције.

Претходни текстДвије ракете пале на Пољску: Има погинулих, премијер сазвао хитан састанак
Сљедећи текстТешко повријеђен мушкарац, воз га ударио на отвореној прузи