Насловна Вијести Република Српска Падавине настављене, излила се Дрина

Падавине настављене, излила се Дрина

127
0

 Обилне падавине изазвале су поплаве на истоку и југу Републике Српске, а од јутрос највећи проблем представља раст водостаја Дрине и њено изливање на више мјеста .

Ипак, према саопштењу „Вода Српске“ јутрос у осам часова на свим већим водотоцима на подручју Републике Српске, укључујући и ријеку Дрину, на свим мјерним станицама забиљежене вриједности водостаја су испод коте редовне одбране од поплава.

На подручју Зворника дошло је до раста водостаја Дрине, која се излила на пољопривредне површине у Каракају, Тршићу, Роћевићу и Средњем Шепку.

У Каракају је вода ушла у два дворишта и пријети да угрози два стамбена објекта, али за сада је ситуација под контролом, саопштено је из Управе цивилне заштите Републике Српске.

И у приобалном дијелу насеља Рајска плажа у општини Братунац усљед пораста водостаја дошло је до изливања ријеке Дрине.

На подручју општине Сребреница не пријети опасност од изливања Дрине упркос расту водостаја, а слично је и у Скеланима гдје су локални водотокови у порасту.

Усљед обилне кише на подручју мјесне заједнице Подравање зачепљени су пропусти, па се вода излила на путу Подравање-Кутузеро, локалитет Кремен, те је тренутно онемогућен саобраћај. У току је чишћење овог путног правца.

Саобраћај је онемогућен и на локалном путу Зелени Јадар-Слаповићи на подручју мјесне заједнице Ораховица, гдје се излила вода усљед зачепљења пропуста. У току чишћење и отклањање новонасталих потешкоћа на овом подручју.

На подручју сребреничке мјесне заједнице Радошевићи зачепљења су три пропуста, па се излила вода на локалном путу Клотјевац-Урисићи гдје је онемогућено одвијање саобраћаја.

Снабдијевање водом и електричном енергијом је уредно.

На подручју осталих локалних јединица које покрива Подручно одјељење Цивилне заштите Бијељина стање је уредно.

Дрина порасла за 183 центиметра

Водостај ријеке Дрине јутрос у 5.00 часова на мјерној јединици Радаљ износио је 420 центиметара и у протекла 24 часа порастао је за 183 центиметра, рекао је Срни Славиша Бирчаковић, самостални стручни сарадник за организовање и обуку структура Цивилне заштите Бијељина.

Он је додао да је проток Дрине на Хидроцентрали „Зворник“ у 6.00 часова износио 1.871 метар кубни у секунди.

„Водостај Дрине има даљу тенденцију пораста, те је за данас поподне најављен проток већи од 2.200 метара кубних у секунди, што може довести и до дјелимичног изливања ове ријеке у приобалном подручју, односно викенд-насељима уз Дрину – у Јањи, Амалијама и Поповима“, рекао је Бирчаковић.

Он је поручио да власници објеката непосредно уз Дрину треба да уклоне материјална добра која би могла бити заплављена.

Бирчаковић је навео да је водостај Саве у 5.00 часова на водомјерној станици Јамена износио 716 центиметара часова.

Редовна одбрана од поплава ријеке Дрине уводи се на 450 центиметара, а Саве на 970.

-Због врло обилних падавина на подручју Црне Горе и у горњем Подрињу, у ноћи између18. и 19. јануара дошло је до знатног повећања водостаја на цијелом сливу ријеке Дрине, са тенденцијом даљег раста пошто је за четвртак најављен наставак падавина у сливу Дрине – саопштено је из Јавне установе „Воде Српске“ Бијељина.

Из „Вода Српске“ још једном позивају становништво, институције и привредне субјекте у сливу ријеке Дрине на додатни опрез, у циљу заштите људи и имовине од могућег изливања водотока и бујичних поплава.

Надлежне службе Јавне установе „Воде Српске“ у сталном су контакту са штабовима Цивилне заштите и по потреби ће предузимати неопходне мјере заштите, према законским надлежностима и утврђеним процедурама одбране од поплава.

Стање у поплављеним подручјима

– На подручју општине Трново (гдје је проглашена ванредна ситуација)  јутрос је стање задовољавајуће и ријека Жељезница се у великој мјери укоритила – рекао је Срни начелник Драгомир Гаговић.

Гаговић је истакао да је најважније да се превентивно дјеловало како би се избјегле веће посљедице од евентуалних поплава због обилних падавина.

-Жељезница се у великој мјери укоритила, али киша и даље пада, праћена вјетром, тако да нисмо сигурни када ћемо укинути ванредну ситуацију. Ако буде овако како је сада, вјероватно ћемо то урадити предвече или евентуално ујутро. Најважније је да неће бити штете као у поплавама у новембру 2021. године – истакао је Гаговић.

Он је навео да је ноћ била прилично критична у Кијеву, јер је киша константно падала и људи су цијелу ноћ дежурали.

Гаговић је напоменуо да је неколико викендица у Кијеву поплављено, те да су и јутрос интервенисали са одређеним бројем врећа са пијеском, бојећи се да би се могао повећати ниво ријеке.

-И даље је велики доток воде са оближњих планина у Жељезницу, иако је корито прошлог љета продубљено и проширено у значајној мјери не може да прими ту количину воде- рекао је Гаговић, додајући да је за сада вода исправна за пиће.

Због проглашења ванредне ситуације у општини Трново уведена су дежурства у згради општине Трново, те грађани могу све проблеме пријавити на бројеве телефона 057/610-237 и 057/610-120.

У Гацку је ситуација стабилизована. Иако киша пада, све је под контролом, речено је јутрос у Ватрогасној јединици Гацко.

Неколико домаћинстава у селу Луковице код Гацка потпуно је одсјечено од путне комуникације јер се због падавина излила вода из пећине и блокирала пут између два засеока, рекао је командир гатачких ватрогасаца Алекса Вучковић.

И у Фочи је ситуација под контролом, није било изливања Дрине и Ћехотине, речено је у Ватрогасној јединици Фоча.

Ноћас и јутрос су били угашени агрегати Хидроелектране „Мратиње“ на ријеци Пиви у Црној Гори.

Водостаји Уне и Сане у порасту

Водостаји Уне и Сане су у порасту, међутим, стање за сада није критично.

Водостај Сане у Приједору је 385 центиметара.

Рјечица Милошевица је у кориту и за сада нема опасности од њеног изливања и плављења приједорских насеља Врбице и Тополик.

Водостај Уне у Новом Граду је 371 центиметар, а Сане 400 центиметара. За сада нема опасности од излијевања ријека на подручју ове општине.

Због обилних падавина у Новом Граду појавила су се два клизишта – у насељу Петковац, уз магистрални пут Приједор – Нови Град и у насељу Сухача.

Стање је стабилно и у Костајници. Водостај Уне је 330 центиметара, и расте три центиметра на сат врамена. За сада нема опасности од плављења и угрожавања објеката.

Водостај Уне у Козарској Дубици је 278 цнетиметара, а Саве у Јасеновцу 736 центиметара и у порасту је око четири центиметра на сат времена.

У свим локалним заједницама приједорске регије истакли су да су спремни за реаговање у случају погоршања ситуације.

Водостај Босне у паду

Водостај ријеке Босне у Добоју има тенденцију пада и у 7.30 часова износио је 168 центиметара, показују подаци Републичког хидрометеоролошког завода.
Водостај Босне је у 4.00 часа био 176 центиметра, а у 1.00 час послије поноћи 188 центиметара.

Висина коте редовне одбране од поплава у Добоју износи 300 центиметара, а ванредне 450.

Нулта кота водостаја Босне за Добој износи 137 центиметара.

Највећи водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године када је износио 721 центиметар.

 

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстУ Српској рођено 26 беба
Сљедећи текстУ Бањалуци пливање за Часни крст, у неколико градова и општина отказано