Насловна Најновије Потребна већа финансијска помоћ локалних заједница за рад удружења

Потребна већа финансијска помоћ локалних заједница за рад удружења

188
0

Удружење обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије, одржало је данас редовну годишњу скупштину на којој је истакнуто да је потребна већа подршка локалних заједница раду ове асоцијације која окупља обољеле из 14 општина, а нису све укључене.

Предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије Наташа Томић, изјавила је новинарима, да Удружење тренутно броји више од 250 чланова и да је међу обољелима све више младих.

„Задовољни смо оним што је урађено у прошлој години и до сада у овој, кренуло се напријед. Прошли смо са пројектом код Скупштине града Источно Сарајево и успјели смо да социјало угроженим члановима из свих општина које покривамо подијелимо витаминску терапију“, истакла је Томићева, додајући да се ради и на реализацији других пројеката.

Она је напоменула да Удружење покрива 14 општина, да их је само општина Источно Ново Сарајево ове године уврстила у буџет, док су им Источна Илиџа, Kалиновик, Трново и Чајниче пружиле одређену финасијску помоћ.

„Нажалост, то је веома мало“, истакла је Томићева.

Чланови Удружења обољели од мултипле склерозе су са подручја општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале, Соколац, Источни Стари Град, Трново, Рогатица, Хан Пијесак, Фоча, Ново Горажде, Вишеград, Рудо, Чајниче и Kалиновик.

Томићева је истакла да је Удружење, које је основано 2006, тек ове године успјело да добије адекватне нове просторије за рад, које им је уступила општина Источно Ново Сарајеву, а налазе се у оквиру нове спортске дворане.

„Добили смо од општине канцеларију и сви трошкови за режије су на општинском терету, а осим тога и финансијски нас помажу током године“, истакла је Томићева и још једном захвалила општинском руководству за подршку.

Члан Удружења Наташа Шубара, истакла је да им у раду много значи простор који су коначно добили и апеловала на обољеле да се више укључе у рад организације, како би заједно покренули активности које могу само да допринесу њиховом бољитку, али и да долазе на дружење које може позитивно да дјелује на њих.

Маја Kрстић је дјевојка која се пријавила да волонтира у Удружењу обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије и за кратко вријеме била иницијатор одређених активности.

„С обзиром на то да студирам у области физикалне медицине, ово је користан рад, како за мене, тако и за Удружење“, истакла је Kрстићева.

Предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе регије Семберија, Мајевица и Посавина Милорад Чордић, навео је да Удружење обухвата девет општина, те да тренутно има 81 члана.

„Проблем у раду Удружења представља недостатак новца, од чега зависи колико активности ће бити реализовано“, истакао је Чордић.

Предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе регије Источна Херцеговина Бранимир Таминџија, захвалио је домаћину на позиву и навео да у Удружењу имају 110 обољелих, а располажу податком да их је 150, али нажалост не желе да се јаве у Удружење и крију болест.

„То је погрешно, они би требало да се укључе у рад Удружења и изнесу проблем, јер им можемо помоћи и упутити их на праве адресе“, истакао је Таминџија.

Он је указао на проблем нестављања лијекова које користе обољели од мултипла склерозе на позитивну листу.

„Мали је број обољелих који примају иновативну терапију. Kод нас има више од 2.000 обољелих од мултипле склерозе, а прошле године само 140 обољелих је примало иновативну терапију. Ове године тај број је повећан на 180. Мислимо да је то недовољно. Увијек апелујемо да млађи обољели, којих је нажалост све више, имају могућност да примају иновативну терапију како би зауставили напредовање болести и били радно способни“, рекао је Таминџија.

Предсједник Савеза обољелих од мултипле склерозе Републике Српске Милан Стјепановић, подсјетио је да је прије двије године основан Савез у који је укључено пет регионалних удружења, с’ циљем боље организације и координације са институцијама са којима сарађују, као што је Министарство здравља, Фонд здравственог осигурања и други.

„Kао представници Савеза лакше рјешавамо потребе и проблеме особа обољелих од мултипла склерозе“, истакао је Стјепановић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЦИК поднио пријаву Тужилаштву због фалсификованих листића у Брчком
Сљедећи текстТужиоци и инспектори на увиђају у Главном центру за бројање