Насловна Магазин Занимљивости Поште Српске промовисале нове марке са мотивима косидбе и липицанера (ФОТО)

Поште Српске промовисале нове марке са мотивима косидбе и липицанера (ФОТО)

260
0

 

Поште Српске промовисале су данас у србачком селу Каоци поштанске марке „Културно насљеђе“ са мотивима косидбе на Балкани и узгоја коња расе липицанер.

Промоција је организова на  Салашу попа Теше у сарадњи са Удружењем узгајивача липицанера Републике Српске, а у оквиру манифестације „Липицанер у мом селу 2022“.

Марке су издате у тиражу од 15.000 комада, номиналне вриједности 0,90 и 1,80 КМ, а аутор издања је Тања Курузовић.

Из Пошта Српске навели су да нематеријално културно насљеђе представља праксу, презентацију, изражавање, као и удружена знања и неопходне вјештине које заједнице, групе и у неким случајевима, појединци препознају као дио свог културног насљеђа.

Подсјећају да се од 1992. године одржава такмичење у традиционалном кошењу траве у мјесту Балкана код Мркоњић Града.

Кошење траве је, како се наводи, један од најзначајнијих пољских радова за који су везани и многи обичаји. Косидба на Балкани је значајна утолико и што је Мркоњић Град један од значајнијих ковачких центара гдје се ручно израђује позната коса „варцарка“.

Циљ такмичења је очување обичаја и једна је од атрактивнијих манифестација ове врсте на просторима бивше Југославије, наводи се у саопштењу.

У Републици Српској данас се узгојем липицанера, осим ергеле „Вучијак“, баве и регистровани узгајивачи, коњички клубови и једна приватна ергела који су заједно окупљени у недавно основано Удружење узгајивача липицанера.

– Узгајивачи из Републике Српске су ушли у процес номинације за улазак на листу нематеријалне културне баштине УНЕСКО-а у вези са традицијом узгоја ове расе коња – додаје се у саопштењу.

Издања поштанских марака Пошта Српске могу се пронаћи и купити на веб страници www.efilatelija.ba.

 

ИЗВОРСрна
Претходни текстПојачана фреквенција возила на путевима и граничним прелазима
Сљедећи текстУ Илијашу одржан Свеепархијски сабор (ВИДЕО)