Насловна Најновије Свјетски дан менталног здравља (10.октобар) – “Дајмо приоритет менталном здрављу и добробити...

Свјетски дан менталног здравља (10.октобар) – “Дајмо приоритет менталном здрављу и добробити за све!“

161
0

Свјетски дан менталног здравља 10. октобра 2022. године, обиљежава се на тему “Дајмо приоритет менталном здрављу и добробити за све”, одабрану глобалним гласањем које је било отворено за јавност, укључујући Свјетску федерацију за ментално здравље (WФМХ), интересне групе и покровитеље.

Свијет трпи ефекте пандемије коронавируса, ратова, расељавања и климатске кризе, што има посљедице по добробит свих, праћено повећањем броја људи који доживљавају суицидалне идеје. Многи аспекти менталног здравља су доведени у питање, још прије пандемије 2019.године, а процјењује се да је свака осма особа на глобалном нивоу, живјела с менталним поремећајем.

Пандемија болести ЦОВИД-19 довела је до пораста анксиозности и депресивних поремећаја који износи више од 25% током прве године пандемије, уз миграције као отежавајући фактор (84 милиона људи присилно је расељено само у току 2021. године). Истовремено, доступне услуге, вјештине и средства у области менталног здравља и даље су у недостатку и далеко су испод онога што је потребно, посебно у земљама с ниским и средњим дохотком.

Особе које су проживјеле искуства менталних болести, њихове породице и остала популација и даље изражавају став да се владама, корисницима здравствених услуга и друштву у цјелини, ментално здравље и добробит не налазе на првом мјесту. Уз то, стигма и дискриминација и даље су препрека социјалној укључености и приступу одговарајућој медицинској заштити.

ЦОВИД-19 је показао да нам треба нови глобални споразум о менталном здрављу, јер ниједна држава није била спремна на ефекте везе између поремећаја менталног здравља и посљедица дуге болести. У том смислу треба ојачати сарадњу између влада, грађана и креатора политика, унаприједити улогу цивилног друштва и дати могућност властитог доприноса менталном здрављу и добробити у заједницама и на радним мјестима. Такође, постоји потреба за успостављањем циљева у области менталног здравља и добробити који могу објединити друштвене одреднице здравља са позитивним дјеловањем, као што је промоција физичке активности, боља приступачност здраве хране итд.

Тема Свјетског дана менталног здравља 2022. године „Дајмо приоритет менталном здрављу и добробити“, служи као позив свима да се придруже овогодишњој кампањи и прилика да поновно пробудимо настојања да свијет учинимо бољим мјестом.

 

 

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстИгор Врачар првак Србије за млађе сениоре
Сљедећи текстПочиње филмски кампус на Палама