Насловна Најновије Седам филмова номинованих за Оскара на београдском Фесту

Седам филмова номинованих за Оскара на београдском Фесту

131
0

Седам остварења номинованих за најпрестижнију филмску награду Оскар биће премијерно приказано на 51. међународног београдском фестивалу ФЕСТ.

На ФЕСТ-у ће бити приказани филмови „Тар“, „Живјети“, „Разговори жена“, „Империја свјетлости“, „Сва љепота и крворполиће“, „ЕО“ и „Марсел шкољка у ципелама“.

Филм „Тар“ Тода Филда номинован је у пет категорија за Оскара – за најбољи филм, режију и оригиналан сценарио, фотографију и монтажу, док се Кејт Бланшет истакла као један од највећих фаворита за најбољу глумицу.

Ова Аустралијанка је улогу у филму „Тар“ освојила Златни глобус, као и признања Избор критичара и Удружења њујоршких критичара, те награду за најбољу глумицу на фестивалу у Венецији, саопштили су организатори ФЕСТ-а.

Драма „Разговори жена“, који је Сара Поли режирала према истоименој књизи Миријам Тејвс, у трци је за Оскара за најбољи филм и за адаптирани сценарио.

Познати енглески глумац Бил Нај први пут је номинован за Оскара за главну улогу у британском филму „Живјети“, који је режирао Јужноафриканац Оливер Херманус према сценарију Нобеловца Казуа Ишигура, коме је ово, такође, прва номинација за Оскара.

Романтична драма „Империја свјетлости“ Сема Мендеса донијела је директору фотографије Роџеру Дикинсу 15. номинацију за Оскара, а у филму главну улогу тумачи „оскаровка“ Оливија Колман.

Један од највећих фаворита за освајање Оскара за најбољи документарни филм „Сва љепота и крвопролиће“ награђен је Златним лавом на 79. Венецијанском фестивалу, а режисерка Лаура Поитрас је освојила Оскара 2015. године за остварење „Грађанин број 4“ о Едварду Сноудену.

Легендарни пољски аутор Јежи Сколимовски, добитник Златног печата Југословенске кинотеке на 37. ФЕСТ-у, први пут је номинован за Оскара у конкуренцији најбољег међународног филма за његово остварење „ЕО“ са Изабел Ипер у главној улози.

На програму ФЕСТ-а је и остварење „Марсел шкољка у ципелама“ које је номиновано за Оскара за најбољи анимирани филм, редитељски првенац Дина Флајшера Кампа.

За главну награду ФЕСТ-а – Београдског побједника за најбољи филм надметаће се 17 остварења из 15 земаља – Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније, Албаније, Француске, Њемачке, Шпаније, Украјине, Русије, Турске, Ирана, Мексика, Аустралије и САД.

У трци ће се наћи „Опстанак доброте“ Ролфа де Хера из Аустралије, „Тотем“ Лиле Авилес из Мексика, „Прашинари“ француског аутора Матјеа Вапјеа са Омаром Сијем у главној улози, „Луксембург, Луксембург“ Антонија Лукича из Украјине, француско-белгијско-мароканска копродукција „Проклети не плачу“ Фајзала Булифе и „Трећи свјетски рат“ иранског редитеља Хумана Сеједија.

Србију ће представљати филм Нине Огњановић „Овуда ће проћи пут“, који је на 29. Слемденс фестивалу у Парк Ситију освојио нараду публике и специјално признање жирија, а филм говорио неочекиваној посјети која ће из коријена промијенити живот једног изолованог села у Србији. У главним улогама су Јана Бјелица, Златан Видовић, Светозар Цветковић и Павле Чемеркић.

У такмичарском програму су и три мањинске српске копродукције, уједно и дебитантска дугометражна остварења „Трагови“ Дубравке Турић, „Пробуди ме“ Марка Шантића и „Снијег и медвјед“ Селџен Ергун.

Прослављени аутор са ових простора Милчо Манчевски враћа се на ФЕСТ црном комедијом „Кајмак“, како сам каже „безобразном причом о богатим и сиромашним и свима нама који из петних жила покушавамо да оберемо кајмак живота“.

У конкуренцији за Београдског побједника су и филмови „Негдје између“ Александра Ханта из Русије, „Повратак у Сеул“ камбоџанског редитеља Девија Шуа, њемачко-аустријски „Лисица“ Адријана Гоигингера, „Шољица кафе и нове ципеле“ албанског аутора Гентијана Кочија.

Ту су и шпанско-фрацуски фестивалски хит „Звијери“ Родрига Сорогојена, као и филм „Далиленд“ у коме су улоге остварили британски оскаровац Бен Кингсли.

Осим Београдског побједника за најбољи филм, главни жири додијелиће и награде и за режију, мушку и женску улогу, сценарио и најбољи деби.

ФЕСТ ће 24. фебруара отворити француска крими драма „Злочин је мој“ Франсоа Озона.

ФЕСТ траје од 24. фебруара до 5. марта. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдржан екстремни маратон на минус 50 степени Целзијусових
Сљедећи текстОд 20. маја у ФБиХ ступа на снагу Закон о забрани пушења на јавним мјестима