Насловна Вијести Република Српска УКЦ Српске: Бесплатна тестирања на вирус HIV-а и прегледи јетре

УКЦ Српске: Бесплатна тестирања на вирус HIV-а и прегледи јетре

153
0

Поводом Дана борбе против HIV/AIDS-а Клиника за инфективне болести Универзитетско-клиничког центра Републике Српске ће 1. децембра 2022. године организовати бесплатно, добровољно и анонимно тестирање за све заинтересоване грађане на вирус HIV-а, саопштено је из ове здравствене установе.

Тестирање ће се вршити брзим, рапид тестовима, наводи се у саопштењу.

Сви заинтересовани грађани на тестирање могу доћи у Савјетовалиште Клинике за инфективне болести – у приземљу, амбуланта број 3, улаз с паркинга од 07.00 до 19.00 часова.

Поред тога запослени у Клиници за инфективне болести ће 30. новембра 2022.године од 08.00 до 13.00 часова организовати бесплатне прегледе јетре трансиетном еластографијом/FibroScan.

„FibroScan“ на потпуно безболан начин током петоминутног прегледа мјери еластичност и утврђује степен оштећења јетре. Овим ултразвучним прегледом се добије налаз који одговара претрази биопсије јетре, наводи се у саопштењу. Пацијенти се могу наручити на број телефона 051/343-013.

Први децембар је Свјетски дан борбе против HIV/AIDS-а и обиљежава се сваке године са циљем подизања свијести о пандемији AIDS-а, узрокованој ширењем HIV инфекције.

– Обиљежавање овог дана представља прилику за људе широм свијета да се уједине у борби против HIV инфекције, да покажу подршку особама које живе с HIV инфекцијом, и да се присјете оних који су преминули од посљедица болести. У овој години уведена су два нова антивирусна лијека за лијечење обољелих од HIV инфекције, а интензивни преговори са Фондом здравственог осигурања Републике Српске су у вези увођења још једног савременог новог лијека – истичу из УКЦ-а Српске.

Из УКЦ-а Српске прецизирају да је од 1. децембра 2021. године до данас регистровано 26 нових пацијената, од чега је 22 укључено на терапију.

ИЗВОРРНА
Претходни текстПреминуо глумац Давор Јањић
Сљедећи текстПохвале БиХ због брзог формирања законодавних тијела након избора