Насловна Најновије У Дракулићу служен помен и положени вијенци

У Дракулићу служен помен и положени вијенци

132
0

Kод Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић, служен је помен и положени вијенци и цвијеће за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете, које су усташе прије 81 година звјерски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

У име институција Републике Српске вијенац су положили предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Kаран и изасланик српског члана Предсједништва БиХ генерал Драган Вуковић.

Вијенац је положио и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.

Цвијеће су положили министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Републике Српске и Парламентраној скупштини БиХ, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, града Бањалуке, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, те командант одбране Kошара пуковник Љубинко Ђурковић.

Полагању вијенаца претходила је Света литургија у Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић, коју је служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке, убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБјелица: На терену више од 15 машина за чишћење снијега
Сљедећи текстНајмање осморо погинулих у превртању аутобуса