Насловна Вијести Република Српска У суботу 30 година од злочина над Србима у фочанској Јабуци

У суботу 30 година од злочина над Србима у фочанској Јабуци

239
0

На гробљу Божовац у Фочи у суботу, 23. јула, биће обиљежено 30 година од стравичног злочина у фочанској Јабуци, у којем су припадници муслиманске војске из Горажда на кућном прагу убили 43 српска мјештанина.

На овом гробљу, гдје су након Дејтонског споразума и егзодуса преосталих Срба из Јабуке пренесени посмртни остаци, у 11.00 часова биће служен помен, а родбина страдалих и општинске делегације прислужиће свијеће и положити цвијеће, најављено је из Организационог одбора.

Масакр над српским цивилима 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског споразума припала Федерацији БиХ, прво је масовно страдање Срба у општини Фоча у протеклом рату, а за које починиоци и наредбодавци још нису изведени пред лице правде.

Муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом, а милости није било ни за слијепе и непокретне старице, дјевојке и дјецу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Православна Црква Преображења Господњег је минирана и до темеља срушена, а обновљена је прилозима вјерника 2005. године.

Осим једном у години, 19. августа, када се на црквеном сабору окупе некадашњи мјештани, у цркву готово да нема ко да дође.

ИЗВОРсрна
Претходни текстИсточна Илиџа: Платформа за дијалог – актуелни политички изазови и визија развоја Републике Српске (ВИДЕО)
Сљедећи текстФК Фамос покренуо акцију “Од пријатеља столице за Фамос“