Насловна Магазин Култура Центар за културу Трново – мјесто окупљања, дружења и традиције

Центар за културу Трново – мјесто окупљања, дружења и традиције

300
0

Центар за културу „Трново“ једина је установа на подручју општине Трново која дјелује у области културе. Протеклих година у овој установи одржане су различите културно-умјетничке манифестације и организовани бројни догађаји. Ових дана теку припреме за Саборско вече, које се, у оквиру Сабора српског изворног народног стваралаштва, традиционално одржава у Трнову.

Директор Центра за културу „Трново“ Дамјан Милошевић каже да ће дио програма 16. Сабора српског изворног стваралаштва под називом „Кад се братска срца сложе и олово пливат може“, који ће бити одржан у недјељу, 28. августа у Трнову, почети молитвом у цркви Светог Георгија у 15.00 часова, након чега ће да услиједи смотра културно-умјетничких друштава и дефиле.

„Наступ кулурно-умјетничких друштава почеће у 16.00 часова, а наступиће КУД ‘Јахорина’ Трново, КУД ‘Сретење’ из Рогатице, КУД ‘Загорје’ из Калиновика, СКУД ‘Војковићи’, Пјевачко друштво ‘Срђан Кнежевић’ из Источног Сарајева, те народни гуслари Радомир Паповић и Момир Секуловић“, најавио је Милошевић и додао да је специјални гост овогодишњег сабора познати пјевач традиционалне музике Миломир Миљанић.

Милошевић је истакао да су у тој општини недавно одржани и „Петровдански дани културе“, који се традицинално одржавају поводом славе општине, те да ће у новембру бити одржана књижевна манифестација „Дани Радослава Самарџије“. Повремено се, каже, приказују и представе за дјецу.

„С обзиром на то да је у мањим локалним заједницама теже радити на пољу културе, задовољан сам како то функционише у нашој општини. Имамо подршку начелника општине, као и предсједника и одборника Скупштине општине Трново, а имали смо и одређену помоћ Градске управе Источно Сарајево и градоначелника“, истакао је Милошевић.

Директор истиче да је прошле године уређена сала Центра за културу „Трново“, те да публика може бити задовољна условима у којима се организује културно-умјетнички програм.

„Уредили смо и окречили салу, за уређење смо утрошили око 3.000 КМ, а наши запослени ових дана уређују парк око објекта, како бисмо направили боље услове и љепши амбијент, како за посјетиоце, тако и за нас који радимо у овој установи“, навео је Милошевић.

Он је истакао да је у фебруару основана и фолклорна група КУД „Јахорина“ Трново, која има око 70 полазника.

„У оквиру КУД ‘Јахорина’ функционишу три групе; млађа, средња и рекреативци. Пробе се одржавају редовно у Центру за културу и то је прилика да се млади људи окупљају и друже“, нагласио је Милошевић.

ИЗВОРГрад Источно Сарајево
Претходни текстКоначна ранг-листа студената који су остварили право на стипендију Општине Источна Илиџа
Сљедећи текстСоколац: У четвртак отварање меморијалног турнира