Насловна Најновије Штаб за ванредне ситуације: ХЕ „Пива“ гаси агрегате

Штаб за ванредне ситуације: ХЕ „Пива“ гаси агрегате

139
0

Доток воде у акумулацију Хидроелектране „Пива“ на Мратињу у Црној Гори тренутно је смањен, због чега ће производња струје током ноћи бити обустављена. Нижи водостај ријеке Дрине очекује се у периоду од један час иза поноћи до 6.00 часова ујутру, када ће турбине на ХЕ „Пива“ поново бити покренуте и донијети нове кубике воде у Дрину. Због тога је потребно да све надлежне службе и становништво буду на опрезу, истакнуто је на сједници општинског Штаба за ванредне ситуације.

Надлежни кажу да би гашење турбина током ноћи требало да помогне да не дође до најгорег сценарија.

-У контакту смо са ХЕ „Пива“, гдје је доток у језеро опао за двадесетак кубних метара у секунди и надамо се да ће се са тим трендом наставити. Од њих имамо увјеравања да неће дођи до прелива на хидроелектрани што би за нас било погубно. Од 1.00 до 6.00 часова ујутро њихови агрегати неће радити и у том периоду, а од 6.00 часова очекује нас талас са Мратиња. Искрено се надамо да тада нећемо имати толики водостај Дрине који би нас угрозио-рекао је командант Штаба и начелник општине Милан Вукадиновић.

Он је навео да је повећан и ниво ријеке Ћехотине, те апеловао на становништво да проба да се припреми за нежељени сценарио.

-Не желимо да ширимо панику, али није у реду да будемо неприпремљени, како наше службе, тако и становници, да нам се не понови 2010. година-рекао је Вукадиновић.

Према његовим ријечима предузете су све могуће превентивне мјере и  током дана урађени грудобрани на појединим мјестима на обалама Дрине и Ћехотине, те да забрињава што киша тренутно пада и што се очекује се да ће тако бити током читаве ноћи.

-У свим мјесним заједницама у којима је дошло до изливања бујичних потока и рјечица настојаћемо да дођемо до сваког нашег становника, уколико данас нисмо стигли са надлежним комисијама и службама, то ћемо сигурно да урадимо сутра и у петак. Људи морају да имају разумијевања, много је тога, од јутрос смо затрпани позивима из свих мјесних заједница, јер је киша направила огромну штету-рекао је Вукадиновић.

Вршилац дужности директор Републичке управе Цивилне заштите Српске Милан Новитовић, који је присуствовао сједници, рекао је да руководство општине на најодговорнији начин проводи све мјере заштите од поплава.

Он је додао да су алармирана сва јавна предузећа и све институције, у сталном су контакту са Републичком управом Цивилне заштите, са Владом и предсједником Српске.

“Уз помоћ грађана успјећемо да све ово прођемо са најмањом могућом штетом. До сада су проведене превентивне мјере показале да је штета сведена на минимум, али остаје нам да испратимо још два дана”, рекао је Новитовић.

Са сједнице општинског Штаба за ванредне ситуације поручено је да нема мјеста паници, али да се потребно одговорно понашати и спроводити мјере, те озбиљно схватити податке које даје Републички хидрометеоролошки завод.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстГост у емисији „Пулс града“: Александар Ласица(ВИДЕО)
Сљедећи текстСрпска православна црква прославља Богојављење