Насловна Најновије Ђорђе Милишић, УНИС Институт: У 2023. години посао ширимо на област енергетике...

Ђорђе Милишић, УНИС Институт: У 2023. години посао ширимо на област енергетике и хидроенергије

244
0

УНИС институт за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара д.о.о. Источно Сарајево у првој половини 2023. години окончат ће изградњу јединственог техничко- технолошког центра тзв. „Центра знања“, вриједног око четири милиона КМ.

Изградња овог капиталног пројекта, укупне површине 3.600 м2, започела је прије двије године с намјером да се обједине различите технологије и технолошки пројекти у циљу развоја привреде на простору БиХ.

Према ријечима Ђорђа Милишића, директора УНИС Института за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара д.о.о Источно Сарајево, и поред релативно неповољних околности за инвестиционе подухвате, реализација пројекта је у поодмаклој фази.

“Изградња савременог “Центра знања” у Источном Сарајеву у потпуности тече својим током и завршено је преко 70 % укупних грађевинских радова. Према нашим прогнозама, већ половином 2023. године, објекат ће бити оспособљен за рад. Ријеч је о капиталном пројекту који се изводи у складу са најновијим стандардима у грађевинарству. Такођер, и по својој намјени, “Центар знања” примјењиват ће у свом раду најсавременије европске и свјетске стандарде, како би одговорили изазовима двадесет првог вијека”, каже Милишић.

Каква су Ваша искуства као дугогодишњег директора УНИС Института  и шта према Вашем мишљењу чини успјешног менаџера?

“Управо те двије кључне ријечи у питању заједно дају одговор: искуство и успјех. Успјешан менаџер се не постаје за кратко вријеме. Потребне су године напорог рада да би се изградила озбиљна компанија и да би се осигурало њено вишедеценијско постојање. Поред личних способности и сталног унапређења стечених знања, потребно је да менаџер окупи и успјешан тим, односно способне, стручне и креативне кадрове. Ако дјелују као тим, онда је успјех загарантован. Са својим групацијама и пословним јединицама, УНИС Институт данас је један од лидера у пружању услуга техничког прегледа објеката, пројектовања, нострификације, ревизије техничке документације, заштите на раду, заштите од пожара и заштите животне средине.”

УНИС Институт рангиран је као четвртопласирани  у дјелатности по оствареном приходу у 2021. години. Како оцјењујете  пословање  у 2022. години?

“С обзиром на заиста амбициозне планове које смо поставили на почетку 2022. године, можемо рећи да је 2022. година била значајно успјешна. Све планиране циљеве смо остварили и све се одвијало планираном динамиком упркос разним потешкоћама са којима се сви суочавамо, а које су првенствено узроковане глобалним дешавањима и стварима на које привредни субјекти немају много или никаквог утицаја.”

Какви су били Ваши почеци у бизнису и с којим проблемима се данас сусрећете у пословању Института?

“Почетак је био веома изазован и пун непредвидивости. Наш рад смо започели пружајући услуге из области заштите на раду и заштите од пожара и од тада до данас УНИС Институт је вишеструко развио своју дјелатност. Међутим, ту су постављени темељи Института какав је он данас. Увијек смо имали вјере у оно што радимо и најважније вјеру у људе. Управо то користимо као кључ превазилажења данашњих проблема, а то је да УНИС Институт почива на здравим темељима. Као главне проблеме данас можемо идентификовати нестабилност тржишта и неизвјесност која се тиме ствара. Међутим, на крају све зависи од људи и сматрамо да је кључ правазилажења тих проблема дјеловати проактивно и развијати своју дјелатност.”

Међу основним императивима које сте као Институт поставили је да одговорите на захтјеве клијената. Да ли Вам то увијек успијева?

“Да, то подразумијева пружање клијенту бољих, једноставнијих и ефикаснијих рјешења у односу на планирана. Из Унис Института никада клијент није изашао незадовољан, али то не значи да смо му завршили сав посао, већ смо га упутили на најбољу варијанту, која задовољава одређене законске прописе. О томе свједочи наставак дугогодишње сарадње са великим бројем наших партнера, на обострано задовољство.”

Које још значајније пројекте сте реализовали у 2022.?

“Циљеви које је Унис Институт себи поставио на почетку године, на задовољство свих, су постигнути. Поред пројеката о којим смо већ разговарали, остварили смо значајна улагања у нову лабораторијску опрему, проширили своју дјелатност, затим смо улагали у едукацију наших запослених. Као менаџер увијек сам инсистирао и у томе успио, да кадрове мотивишем да стичу нова знања. Увезивали смо младе кадрове са искусним колегама, те на тај начин правили један добар спој.”

Какви су Ваши пословни планови и које пројекте намјеравате реализовати  у 2023.?

“Наши планови за 2023., а које смо започели у претходној години, врло су амбициозни и односе се на област енергетике и хидроенергију. У фази смо завршетка техничке документације, која се односи на соларну енергију и друге пројекте из области урбанизма и животне средине. Без обзира на све потешкоће које су присутне, очекујемо да ће и 2023. година бити врло успјешна са великим улагањима у област енергетике. На крају бих истакнуо да укупном амбијенту за привређивање морају доприносити локална заједница, привредници, те државни и приватни субјекти. Ако створимо такве односе, а они би требали бити добри, хумани, људски, професионални с пуно међусобног уважавања, то ће допринијети цјелокупном друштвеном напретку.”

 

 

ИЗВОРпословне новине
Претходни текстСутра сахрана Бранка Радана
Сљедећи текстСутра повремена киша, увече јачање падавина