Насловна Вијести Република Српска “Ћиро“ ће поново возити од Мокре Горе до Вишеграда

“Ћиро“ ће поново возити од Мокре Горе до Вишеграда

392
0

Туристички воз „Ћиро“ кренуће поново пругом уског колосијека од Мокре Горе до Вишеграда у овој години, а већ од наредне то ће бити нова атракција, закључено је на данашњем састанку министра саобраћаја и веза Републике Српске Недељка Ћорића и начелника општине Вишеград Младена Ђуревића.

Ћорић је рекао новинарима да ће први путници возовима од Мокре Горе до Вишеграда кренути већ у овој години, што ће, према његовој оцјени, створити одличне предуслове да то буде једна од нових атракција у 2023.

„Преко Олимпијског центра преузећемо управљање Андрићградом и то ћемо објединити у једну цјелину, како бисмо понудили озбиљну туристичку атракцију свима“, истакао је Ћорић.

Он је напоменуо да је Вишеград битна комуникациона тачка јер повезује Србију и Републику Српску и Црну Гору.

„Припремамо пројектно-техничку документацију и надам се да ћемо у сљедећој години почети рехабилитацију пута од Устипраче до Вишеграда. Радимо на санацији путева у тунелима. Изградња брзог пута није у нашој директној надлежности, с обзиром на то да имамо протокол о сарадњи са Турском и то је скуп пројекат који се гради једном у неколико стотина година“, нагласио је Ћорић.

Ћорић је истакао да са кинеском компанијом договарају израду комплетне студије изводљивости и дио пројектно-техничке документације, у смислу идејног пројекта дионице од Устипраче до Требиња.

Ресорни министар напоменуо је да су то важни инфраструктурни пројекти и да је битно да су дефинисани, те да ће се радити у Републици Српској, у складу са могућностима.

Ђуревић је рекао да је на састанку било ријечи о покретању ускотрачне пруге која би повезала Мокру Гору и Вишеград.

„Одржали смо велики број састанака на којима је тема био популарни `Ћиро`. Вјерујем да ћемо на састанку у Мокрој Гори имати конкретне закључке и да ћемо се од сљедеће сезоне надати овом значаном пројекту, не само за Вишеград, него и Републику Српску“, истакао је Ђуревић.

Он је напоменуо да је било ријечи и о рехабилитацији путног правца Устипрача-Вишеград, те да се пројектна документација приводи крају, наводећи да очекује да ће у наредној години бити изабран извођач, како би кренули са радовима.

„Разговарали смо и о неосвијетљеним тунелима. Ресорно министарство је у сарадњи са `Путевима Републике Српске` покренуло и урадило неке пројекте, али су остали тунели који нису освијетљени, а сматрамо да је то веома важно, посебно јер имамо повећан број путника“, нагласио је Ђуревић.

Делегација из Републике Српске састаће се данас на Мокрој Гори са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томиславом Момировићем, гдје ће бити ријечи о поновном успостављању жељезничког саобраћаја до Вишеграда.

Састанку ће присуствовати и представник Министарства за жељезнички, ваздушни и водни саобраћај Весна Вожни и вршилац дужности генералног директора „Жељезница Републике Српске“ Жељко Радић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛука Вељовић побиједио противника у првом професионалном мечу
Сљедећи текст“Панчићева регата“ окупила више од 400 учесника