Насловна Вијести Источно Сарајево Додик: 16. јун – симбол одбране, отпора и страдања Срба

Додик: 16. јун – симбол одбране, отпора и страдања Срба

326
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је 16. јун симбол отпора, одбране и страдања српског народа на подручју Сарајевско-романијске регије у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Говорити о одбрани Сарајевско-романијске регије не може се говорити само 16. јуна, јер би то био гријех. Огромна жртва не дозвољава да заборавимо јунаштво и храброст српског народа са подручја ове регије који је свакодневно пролазио кроз тешке и велике војне акције и упркос свему истрпјели и одбранили своја огњишта и своју територију“, нагласио је Додик у изјави за Срну поводом 16. јуна – Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Додик је рекао да је у пресудним тренуцима за очување Републике Српске, Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске био носилац одбране и отпора, чији су припадници током цијелог рата одолијевали знатно бројнијем непријатељу који је настојао да уђе на српску територију и да је пресијече.

О значају и важности овог датуму у новијој српској историји, рекао је Додик, говори и податак да се 16. јуна одаје почаст за 4.210 бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске који су животе положили за слободу и Републику Српску.

„Ти храбри људи, српски борци и патриоте, успјели су одбити 35 непријатељских офанзива. Захваљујући њиховој жртви данас имамо слободу и мир, имамо свој град Источно Сарајево који је постао нови дом сарајевских Срба и своју Републику Српску која је и дан данас стална мета напада“, нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да српски народ не може поносно и слободно корачати у будућност ако не поштује своју прошлост, а на то их упозорава и подсјећа скоро сваки датум у години.

„Заборав херојске сарајевско-романијске епопеје значио би одрицање од прошлости. Обиљежавањем овако значајних датума не само да се чува успомена на настрадале, већ се не дозвољава да се над њима направи још један злочин – да се њихово страдање заборави и да ревизионизам побиједи.

Историјске чињенице се виде на Војничком гробљу Мали Зејтинлик и Спомен-цркви Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији, који је изграђен као симбол отпора на овом простору на чијим су зидовима уклесана имена 4.210 бораца погинулих у одбрани ове регије. Нека нам свима буду стални подсјетник на њихову жртву и херојство, али и опомена да их зарад будућих покољења никада не смијемо препустити забораву“, поручио је Додик.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМјузикл „Коса“ 25. јуна
Сљедећи текстЈокић у националном тиму на Европском првенству