Насловна Вијести Република Српска Краљевић: Ријешено животно питање избјеглих породица

Краљевић: Ријешено животно питање избјеглих породица

191
0

Начелник власеничке општине Мирослав Краљевић рекао је да је данас битан дан за Власеницу јер су уручени кључеви за 20 избјеглих и расељених породица које нису имале ријешено стамбено питање, те навео да је планирано да наредних дана почну радови радови на Тргу српских бораца гдје ће бити изграђен централни споменик.

Краљевић је захвалио свима који су учествовали у пројекту којим је ријешено животно питање породица које су са свих страна дошле у ту локалну заједницу.

„Имамо још 85 породица које нису ријешиле стамбено питање и данас смо у разговору са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем и нашим гостима поменули да имамо локацију која је близу ове, гдје може бити изграђено 50 до 100 стамбених јединица“, рекао је Краљевић новинарима.

Он је позвао све који могу да помогну да се заједнички ријеше проблеми људи који су исцрпљени траумама и треба да остатак живота проведу у миру.

Краљевић је, након састанка са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем, рекао да су разговарали о пројектима који су важни за ову локалну заједницу, који су започети прије много година и планским пројектима који су урађени у протеклом периоду.

Краљевић је рекао да би централни споменик требало да буде отворен 21. септембра.

„Поменули смо студентско-ђачки дом капацитета 300 кревета и имамо обећања од премијера Вишковића да ће наредних дана посјетити предсједника Владе Србије, јер тај пројекат је преузела Влада Србије, и да ће нам убрзо дати повратну информацију у вези са наставком радова, уколико буде проблема средства ће ове године издвојити наше институције“, изјавио је Краљевић.

Он је навео да су разговарали и о изградњи Ски-центра „Игришта“ и да је упознао премијера Вишковића о детаљима и шта је планирано да се ради у вези са уређењем стаза, жичара, апартманских насеља. Краљевић је додао да су поменути и пројекти попут кружне раскрснице, водовода и других који су успјешно завршени.

Међу корисницима којима су данас уручени кључеви је и Биљана Анђић, која је из Сарајева избјегла у Власеницу 7. јула 1992. Она је рекла да је пресрећна што је у овом малом граду стекла много пријатеља и што је добила смјештај, захваливши свима који су помогли да ријеши стамбено питање.

„Људи су овдје јако добри, када смо избјегли из Сарајева пружили су нам руку спаса, дали су нам уточиште, ородили смо се са тим људима и жеља нам се остварила да останемо овдје“, рекла је Анђићева.

Шеф корпорација у Делегацији ЕУ Стефано Елеро изразио је задовољство сарадњом са општином Власеница, која је дала велику подршку овом пројекту.

„Посао још није готов, ми из ЕУ смо обезбиједили наш дио средстава, чекамо на 7.000.000 евра који треба да дођу из буџета БиХ, а још нису осигурани, чекамо остале ресурсе да бисмо видјели још оваквих резултата и још дана када ће људи бити сретни да добију своје домове“, рекао је Елеро.

Менаџер пројекта из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара Нермина Џепар Ганибеговић рекла је новинарима да је вриједност стамбеног објекта за избјегла и расељена лица у Власеници око 1.100.000 КМ и да зграде праве по принципу донације земљишта, као националне контрибуције, односно доприноса, што обезбјеђује БиХ.

„Када се дода још 20 одсто од вриједности ПДВ -а, то је око 1,5 милиона марака што је права вриједност радова“, прецизирала је Џепар Ганибеговић.

Она је рекла да се цијели пројекат реализује у потпројектима, наводећи да су направили око 300 станова у Републици Српској.

„Са овом зградом пројекат Регионалног стамбеног програма је у комплету завршен. Рок за реализацију био је 30. јун и ми смо задовољни што смо успјели да донаторска средства оправдамо у предвиђеном року“, истакла је Џепар Ганибеговић.

Кључеве корисницима станова за избјегла и расељена лица уручили су премијер Српске Радован Вишковић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш, начелник Власенице Мирослав Краљевић, секретар Министарства за људска права и избјеглице БиХ Нина Мишковић, шеф корпорација у Делегацији ЕУ Стефано Елеро и представник УНХЦР-а Ђовани Монге.

Стамбени објекат, чија вриједност радова износи више од милион КМ, изграђен је у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања.

Главни донатор је Европска унија, а знатна новчана средства обезбиједили су владе САД, Њемачке, Швајцарске, Аустрије Турске, Италије, Данске, Норвешке и други донатори. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстВишковић: За изградњу производног објекта издвојено 1,3 милиона КМ
Сљедећи текстИзвјештај Окружном јавном тужилаштву против тројице Сокочана