Насловна Најновије Митрополит Хризостом служи у Храму Светог Саве у Блажују

Митрополит Хризостом служи у Храму Светог Саве у Блажују

171
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће данас у храму Светог Саве у Блажују код Сарајева Свету архијерејску литургију поводом 125 година ове богомоље и помена блаженопочившем митрополиту Георгију Николајевићу.

Литургија ће бити служена у 9.00 часова, а предвиђена је и литија, као и уручење признања заслужним лицима.

Свечаном академијом и промоцијом монографије о Храму Светог Саве, аутора протојереја ставрофора Ранка Билинца, јуче је у Блажују обиљежено 125 година ове богомоље.

Темељ Цркве Светог Саве у Блажују освештан је на Петровдан 1896. године. Црква је завршена за нешто више од годину дана, а 21. септембра 1897. освештао ју је митрополит дабробосански Николај Мандић.

У порти храма налазе се два споменика – један је посвећен Србима које је аустроугарска војска стријељала 1916. године, а други православним домаћинима из ових крајева које су усташе убиле 1941. године.

Црква и Парохијски дом су и током посљедњег рата претрпјели знатна оштећења. Гранатирани су 1992. године, а њиховој обнови приступило се послије рата, заслугом пароха Зорана Јеринића. Обновљени храм је освештао митрополит дабробосански Николај Мрђа 10. октобра 1999. године.

Храм Светог Саве је од 1996. године, када је Блажуј ушао у састав Федерације БиХ, често био мета напада вандала.

У више наврата био је оскрнављен графитима са увредљивим порукама, лупана су прозорска стакла, разваљивана врата, као и бројне гробнице и надгробни споменици упокојених парохијана.

ИЗВОРСрна
Претходни текстНије отворено седам бирачких мјеста
Сљедећи текстОдвијање саобраћаја несметано