Насловна Вијести Република Српска НСРС: Није потврђен вето

НСРС: Није потврђен вето

289
0

Народна скупштина Републике Српске данас није двотрећинском већином, усвојила одлуку о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, о проглашењу веома штетном по виталне интересе Српске одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о партнерству, трговини и сарадњи БиХ и Велике Британије.

Од укупно 62 присутна посланика, сви су гласали, а вето је подржао 51 посланик, нико није био против, док је уздржано било 11 посланика.

Додик је раније, у образложењу вета на одлуку Предсједништва БиХ, навео бројне недостатке у вези са споразумом БиХ и Велике Британије, а тичу се дерогирања надлежности и мишљења Српске, уз напомену да овакви трговински споразуми којима се дозвољава бесцарински увоз одређених производа, међу којима и пољопривредних и прехрамбених, узрокују /ин/директну штету по сектор пољопривредне производње у Српској.

Српски члан Предсједништва БиХ уложио је вето на одлуку коју је 8. јуна Предсједништво БиХ усвојило, без консензуса.

Према Уставу БиХ, Народна скупштина разматра изјаву српског члана Предсједништва БиХ и да ју је потврдила двотрећинском већином од најмање 56 посланика, оспорена одлука Предсједништва БиХ не би ступила на снагу. С обзиром на то да приликом гласања није било двотрећинске већине за вето Милорада Додика, одлука Предсједништва постаје важећа.

Након гласања о апсолвираном дневном реду, потпредсједник Народне скупштине Српске Денис Шулић закључио је рад 32. посебне сједнице парламента.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛука Вељовић сутра путује у Алжир на Медитеранске игре
Сљедећи текстПрограм ,,Принципових дана“