Насловна Најновије Пале: Изложба 40 фотографија „Кафана тачка гледишта“, аутора Игора Дутине

Пале: Изложба 40 фотографија „Кафана тачка гледишта“, аутора Игора Дутине

131
0

Изложба 40 фотографија „Кафана тачка гледишта“ аутора Игора Дутине, који на специфичан, опуштен начин посматра свијет кроз другачију призму, отворена је вечерас на Палама.

Дутина је рекао новинарима да су изложене комбиноване фотографије – нека је архитектонска, нека портретна, а све су његови разноврсни приступи погледу на свијет.

Он је навео да су изложене фотографија настајале посљедњих неколико година и на први поглед ђелују као кафанске, али у ствари нису.

„То су фотографије које су настајале у кафани као једној специфичној тачки гледишта у којој смо мало опуштенији, мање критични према ономе шта нас окружује и свијет посматрамо кроз другачију призму. То сам покушао да докажем“, изјавио је Дутина, који је и асистент на Академији ликовних умјетности у Требињу.

Према његовим ријечима, има фотографија које на први поглед не ђелују као маестрално умјетничка ђела, али је то и био циљ – да покаже и ту другу страну.

Он је рекао да је вечерас његова седма самостална изложба, док је колективних имао много.

Дутина се од ране младости се бави фотографијом и труди се фотографише сваки дан.

Изложба, која је отворена у кафе-галерији „Писаро“, трајаће мјесец дана. Организатор је Удружење љубитеља умјетности /УЉУП/ Пале, а предсједник Горан Шиник каже да први пут у кафе-галерији излажу умјетничку фотографију аутора из Требиња, чија је тема кафана која и иде уз вечерашњи ентеријер.

Писац Елис Бекташ, Дутинин пријатељ, рекао је да изложба пред посматрача на дискретан и помало субверзиван начин поставља бројна питања, међу којима су најважнија питања њеног жанровског позиционирања и њене поетичке сврхе.

Бекташ је оцијенио да Дутинина кафанска фотографија, несумњиво, трасира засебну жанровску стазу, у којој он објективом гледа и кроз прозор посматра свијет.

Дутина је рођен 20. октобра 1968. године у Сарајеву. Академију ликовних умјетности /АЛУ/, основни и мастер циклус завршио је на Одсјеку за графички дизајн АЛУ Требиње.

Од 1990-1991.године ради у графичком атељеу „Графос“ у Сарајеву, а од 1992. до 1993. године као пијачни продавач на Рибљој пијаци у Новом Саду.

Од 1993. до 1998. године ради као фото-репортер у Новинској агенцији Републике Српска – СРНА и за европску прес-фото агенцију „Ера“

 

ИЗВОРСрна
Претходни текстПромовисани стрип албуми умјетника Јована Братића у Источном Сарајеву
Сљедећи текстНикола Јокић више није први у МВП трци