Насловна Најновије Промовисани стрип албуми умјетника Јована Братића у Источном Сарајеву

Промовисани стрип албуми умјетника Јована Братића у Источном Сарајеву

172
0

У Источном Новом Сарајеву вечерас су промовисана три стрип албума умјетника Јована Братића из Невесиња, међу којима је „Барут и сабља“ који говори о српској националној историји.

Братић је рекао новинарима да су стрип епизоде у оквиру овог интеграла „Барут и сабља“ одиграле пресудну улогу и значајно утицале да остане вјеран стрипу и деветој умјетности.

Он је истакао да су стрипови некад представљали дио једног времена у којем су одрастале генерације читајући их и жали што није живио у времену када је стрип био популарнији.

– Сада имамо много издавачких кућа, али читалачка публика још није доживјела тај процват који је био некада. Вјерујем да ће стрип да опстане јер је ријеч о популарном медију који заслужује велику пажњу – истакао је Братић.

Он је додао да је стрипове заволио као дијете и да је почео да их чита у другом разреду основне школе.

„Волио сам да цртам. Из почетка су то били вестерн јунаци, класика, Дивљи запад, каубоји, индијанци, а онда сам почео да се интересујем за неке историјске теме. Покушавао сам да разрадим тему и да је спустим на одговарајући ниво који је прихватљив за стрип читаоце“, појаснио је Братић.

Он је појаснио да су тако настали стрипови са историјским темама – „Невесињска пушка“, „Битка на Вучјем долу“ и „Вожд Карађорђе“, што је изазвало велику пажњу и интересовање.

Поред „Барута и сабље“, промовисани су стрип албуми „Глуво доба“ и „Тетовирани облаци“.

На промоцији вечерас је говорио и Горан Лојпур, са којим је Братић радио стрип албум „Тетовирани облаци“ који представља комбинацију поезије и стрипа.

Јован Братић је Невесињац, рођен 19. јануара 1974. године. Члан је Удружења књижевника Републике Српке и удружења стрип аутора Републике Српске „Девета димензија“.

Вече стрипа уприличено је у кафе-бару „Њу фолдер“ у Источном Новом Сарајеву.

ИЗВОРСрна
Претходни текстНа хуманитарној приредби у Рогатици прикупљено више од 4.000 КМ за Милоша
Сљедећи текстПале: Изложба 40 фотографија „Кафана тачка гледишта“, аутора Игора Дутине