Насловна Вијести Патријарх Порфирије: „Вера је снажнија од сваког оружја“

Патријарх Порфирије: „Вера је снажнија од сваког оружја“

151
0

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је да је вјера снажнија од сваког оружја, док је страх показатељ маловјерја, те нагласио да православни вјерници самим својим постојањем подсјећају силнике овога свијета да им је погрешан избор.

Патријарх, који је данас служио литургију у Цркви Светог Димитрија на Новом Београду, у бесједи је навео да се модерни свијет обрушио на идеју Јеванђеља и да се од силника овога свијета чује да православне треба „збрисати са лица земље, да их треба уништити“.

– По чему је православна вера толико снажна, таква да ремети њихове планове и животе? По чему су опасни обични људи, који се труде да живе у покајању, посту, молитви, да служе другима, опасни за оне који имају и нож и погачу овог света, сваку моћ и силу овога света – упитао је патријарх Порфирије, након литургије коју је служио поводом храмовне славе, на празник Светог великомученика Димитрија Солунског.

Његова светост је нагласио да се одговор налази у Христовим ријечима о гријеху човјека, те указао да сваки човјек дубински у себи зна када чини зло, гријех, а када не.

– Својим постојањем, будући да се опредељујемо за Христа, јасно подсећамо силнике и моћнике овога света да им је погрешан избор и да, ма колико су од себе сакрили свој грех, зло које носе у себи, постоје Христос, Јеванђеље и црква који их подсећају на то – рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост напоменуо је да са вјером у Христа нема страха јер је Христ побиједио смрт.

– Вера наша је снажнија од свакога оружја, вером све постаје безброј пута снажније, смисленије и вером ,онда када немамо одговор – постаје нам јасно – рекао је патријарх Порфирије.

Патријарху су саслуживали епископи шабачки Јеротеј и ремезијански Стефан, а у молитвеном присуству епископа марчанског Саве.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстИсточни фронт 258. дан: Руска ПВО оборила све украјинске ракете у предграђу Херсона
Сљедећи текст„Пулс града“, РТВИС 8.11.2022 (ВИДЕО)