Насловна Најновије Половином фебруара конкурс за пријем у Оружане снаге

Половином фебруара конкурс за пријем у Оружане снаге

125
0

Министарство одбране у Савјету министара половином фебруара расписаће конкурс за пријем на различите војничке дужности у Оружаним снагама БиХ, на који ће моћи да се пријаве заинтересовани између 18 и 27 година.

Конкурс ће бити објављен на интернет страници Министарства, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Кандидати који успјешно прођу тестирања и љекарски преглед биће упућени на основну војничку обуку у трајању од три мјесеца, након чега ће бити примљени у професионалну војну службу у почетном чину војника.

Млади са завршеним цивилним факултетом, а заинтересовани су за професионалну војну службу, моћи ће се пријавити на конкурс за пријем у официре по домаћем програму школовања у БиХ, а тај конкурс биће објављен у другој половини августа.

Кандидати који успјешно прођу тестирање и љекарске прегледе биће упућени на основну официрску обуку у трајању од једне године, након чега ће бити примљени у професионалну војну службу са чином потпоручника.

Из Министарства је саопштено да ће у различитим терминима од фебруара до јуна бити расписани и конкурси за школовање кадета на војним академијама у десет партнерских држава, и то у Србији, Хрватској, Сјеверној Македонији, САД, Великој Британији, Њемачкој, Аустрији, Италији, Грчкој и Турској.

Да би конкурисали за овај вид школовања у иностранству, од кандидата се тражи да су постигли најмање врлодобар успјех током четворогодишњег школовања, да су постигли просјек оцјена из математике врлодобар у посљедње двије године школовања, да познају рад на рачунару, да имају средњи ниво познавања енглеског језика, те добру физичку припремљеност.

За ове конкурсе могу се пријавити и заинтересовани кандидати који похађају четврти разред средње школе, али у свједочанству морају имати минимално исти просјек оцјена из свих предмета, као и у свједочанству са полугодишта четвртог разреда које су предали у документима за пријаву на јавни конкурс.

Осим ових услова који су једнаки за све војне академије, за пријаву на војне академије у Њемачкој и Аустрији кандидати морају имати основни ниво познавања њемачког језика – А2, што се утврђује тестирањем, док кандидати за Терезијанску војну академију у Аустрији морају бити способни препливати 300 метара слободним стилом.

Свим кадетима из БиХ, Министарство одбране у Савјету министара осигурава бесплатно школовање, смјештај и исхрану, као и право на стипендију у висини од 25 одсто од почетне плате официра чина потпоручник, те двије повратне карте током године за вријеме семестралног одмора.

Конкурси за пријем у подофицире су интерног типа и отварају се као могућност онима који су већ у саставу Оружаних снага БиХ у неком од чинова војника.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНаредних дана промјенљиво облачно
Сљедећи текст„Егзит“ међу пет најбољих фестивала на свијету