Насловна Вијести Република Српска Потписани уговори о самозапошљавању 93 демобилисана борца

Потписани уговори о самозапошљавању 93 демобилисана борца

228
0

Фочански демобилисани борци и ратни војни инвалиди, њих 93, потписали су данас уговоре којим добијају по 10.000 KМ за покретање дјелатности у оквиру пројекта „Заједно до посла“, који реализује Завод за запошљавање Републике Српске.

Ове године у Фочи је путем свих програма које реализује Завод, а финансира Влада Републике Српске, одобрено 1,9 милиона KМ за запошљавање 229 лица.

Од добијеног новца демобилисани борац Веселин Матовић планира да прошири малињак на имању у Заваиту.

„Тренутно имам малињак од два дунума и рачунам да га проширим на шест дунума.  Ово ми је главна спона и помоћ породици, гдје смо сви тренутно укључени“, рекао је Матовић.

И демобилисани борац Споменко Павловић, који се активно бави воћарством, каже да одобреним средствима намјерава да прошири постојеће капацитете и унаприједи производњу.

„Највише узгајам јабуку и крушку, а размишљао сам да кроз овај програм покренем фирму `златни делишес`, пошто успјешно до сада узгајам органски јабуку. Село ми је Мазоче, лијепа висина, услови за узгој одлични“, навео је Павловић.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да је Влада Српске обезбиједила додатна средства, како би сви демобилисани борци који испуњавају услове били обухваћени пројектом „Заједно до посла“.

Он је напоменуо да је Фоча, уз Невесиње, општина која годинама повлачи највише средстава кроз Владине програме запошљавања и самозапошљавања.

„Сигуран сам да ће ова средства помоћи демобилисаним борцима у Фочи да ријеше питање запослења, што до сада нису могли. Укупно смо у Фочу у овој години пласирали готово 1,9 милиона KМ за запошљавање 229 незапослених, што је око 10 одсто од укупног броја незапослених у Фочи“, рекао је Вујичић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, навео је да је, осим Владе Српске и Завода за запошљавање који улажу напоре за запошљавање борачких категорија и локална управа отворена за сваки вид подршке и помоћи тој популацији.

„У прошлој години смо ишли са јавним позивом за набавку сточног фонда и одређени дио демобилисаних бораца успјели смо да помогнемо. Такве иницијалне пакете наставићемо и ове године кроз сличан или други вид помоћи. Позивам све демобилисане борце да се обрате за помоћ и подршку у оном обиму у којем је општина у могућности за помоћ. Врата су им увијек отворена“, истакао је Вукадиновић.

У Фочи је укупно у овој години 160 лица из борачких категорија добило шансу за запошљавање, самозапошљавање и обављање приправничког стажа.

ИЗВОРсрна, фото Википедија
Претходни текстВласеница: Сутра почиње изградња споменика палим српским борцима
Сљедећи текстМитрополит Хризостом служио у цркви у Видрићима