Насловна Најновије Прикупљено више од 4.300 КМ за подизање крста на Дубу

Прикупљено више од 4.300 КМ за подизање крста на Дубу

116
0

Спомен парк на брду Дуб изнад Фоче, са великим спомен крстом, биће свјетионик слободе и величанствен споменик достојан српских јунака у чију славу се подиже, истакнуто је на добротворном концерту у Фочи на којем је за градњу овог споменика прикупљено 4.379 КМ.

Подсјетивши на крилатицу „За крст часни и слободу златну“, којом се слободарски српски народ водио и у посљедњем рату, протојереј ставрофор и професор Православног богословског факултета у Фочи Дарко Ђого је у бесједи о крсту истакао да Срби од кад и до кад постоје нису раздвајали слободу и крст.

„Знали смо да је свака наша слобода почела на крсту и свака наша слобода трајаће докле се ми крстимо и докле крст крсти ову нашу земљу. Зато, драга браћо и сестре, да подигнемо крст на Дубу, да свако ко дође и прође Фочом види да је ова земља хришћанска, да је православна, да је српска. Да то виде они наши преци који су вијековима гинули да ова земља таква буде, да то виде преци и да се нама диче потомци. Дај Боже, Свети Василије, Свети Стефане и сви светитељи српски“, додао је Ђого.

Српски гуслар са Жабљака Ранко Минић извео је пјесму „Васкрсење Исуса Христа“.

„Сваки позив за овакву врсту окупљања причињава сваком гуслару, и прије свега човјеку, част и задовољство. Бити хуман, значи бити добар човјек и добар гуслар, носити Господа у срцу, поштовати крст и заједно пјевати са браћом за нашу браћу који су дали своје животе за своју отаџбину Републику Српску“, рекао је Минић.

Он је истакао да на простору свих српских земаља гуслари имају добру сарадњу и братска дружења, а да он у Фочу редовно и радо долази.

Минић је с поносом додао да он има и мотив више да учествује на оваквом скупу.

„Наш Жабљачанин и Дурмиторац Зоран Баранин Пука погинуо је на Трескавици положивши свој живот за Републику Српску и за српство“, рекао је он.

Спомен крст биће висок око 15 метара, а гради се на брду Дуб, на којем су у априлу 1992. године почели први оружани сукоби између српске и муслиманске стране у Фочи.

Крст се подиже у спомен погинулих бораца насеља Превраћ, које се налази подно Дуба, а које је дало прве српске жртве, као и у спомен свих погинулих бораца фочанске општине.

Предсједник Општинске организације породица погинулих бораца Јанко Филиповић рекао је да се у тој организацији надају почетку радова крајем овог или почетком наредног мјесеца.

„Сама идеја имала је велики одјек, јер је намијењена одржању културе сјећања како на погинуле Превраћане, тако и на погинуле борце читаве Фоче. Имамо обезбијеђена почетна средства да можемо почети са извођењем радова, а што се тиче пројектне документације скоро смо је привели крају и остаје да наредне седмице донесемо коначну одлуку о самом рјешењу“, рекао је Филиповић.

Предсједник Одбора за градњу спомен парка Крсто Ивановић рекао је да ће се крст видјети из свих дијелова града и да ће будуће генерације подсјећати да чувају оно за шта су српски борци дали своје животе.

За градњу спомен парка општина Фоча и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске раније су издвојили по 10.000 КМ, а општина је уступила и земљиште и обезбиједила израду пројектне и друге пратеће документације у вриједности 4.000 КМ.

„У претходне двије године помогли смо изградњу споменика у Заваиту и Миљевини, извршена је санација централног споменика у граду, асфалтиран је пут до споменика у Горњој Јошаници, гдје је општина помогла и градњу спомен цркве. Све су то дјела која говоре да општина Фоча жели да сачува сјећање на наше борце и њихову велику жртву“, рекао је предсједник Скупштине општине Фоча Срђан Драшковић.

На добротворном концерту наступили су српски гуслари из Подгорице, Жабљака, Плужина, Рогатице и Фоче, те ученици Средњошколског центра и Средње богослосвке школе.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБранислав Јанковић представио свој књижевни опус
Сљедећи текстДрагана Вучковић о раду младих европских амбасадора (ВИДЕО)