Насловна Најновије Радован звучи психички снажно, али питање је да ли је заиста тако?

Радован звучи психички снажно, али питање је да ли је заиста тако?

177
0

Соња Kараџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Републике Српске Радована Kараџића, који се налази у британском затвору на острву Вајт, рекла је да је њен отац у петоминутном разговору са породицом звучао добро и психички снажно, али је питање да ли уопште може да каже како је заиста.

Она је подсјетила да је Kараџић прије двије седмице, напокон, добио право на један позив седмично у трајању од пет минута, са обавезном комуникацијом на енглеском језику.

„Сада живимо од позива до позива и једни другима преносимо, кога од нас је успио добити и шта је рекао. Његов став – када нисам са вама свеједно ми је гдје сам – истовременео је тужан и охрабрујући на тешко објашњив начин“, рекла је Соња.

Соња Kараџић Јовичевић је у писаној исповијести за „Вечерње новости“, навела да Божић доноси посебну радост и да је њена породица увијек његовала породичне празнике, те да јој баш у таквим тренуцима отац највише недостаје.

„Неке борбе трају већ дуго, чак предуго, из године у годину, из деценије у деценију. Оне личне борбе можда најтеже падају у вријеме празника“, навела је Јовичевићева.

Она је подсјетила да је породица са Kараџићем током његовог боравка у хашком притвору, могла бар да се чује телефоном, а од како је пребачен у британски затвор, два мјесеца није могла ни то.

„Изложен је вишеструким санкцијама зато што је неко други урадио нешто на шта он није имао, нити је могао имати било какав утицај. Или су навикли да сви раде ама баш све да би се њима допадали или им је само потребан било какав разлог за кажњавање. Биће да је обоје“, каже Јовичевићева.

Говорећи о Републици Српској, Јовичевићева је истакла да је неопходно јединство о питањима од националног интереса – чувања, одбране, развоја и напретка Српске и да све остало мора бити подређено тим циљевима.

„Политичка борба ради краткорочних приватних бенефита, заправо је коцкање у којем је дугорочни улог Српска и њен народ. Kрајње је вријеме да покажемо да смо научили оно најважније – не мора нам стајати мач над главом и пријетња нестанком да бисмо прогледали и охрабрили се да предуприједимо сваку потенцијалу опасност“, каже Јовичевићева.

Она је рекла да 9. јануар код ње и српског народа изазива посебну емоцију, јер је тада настала Република Српска и то не из намјере да се некоме нанесе било каква штета, истичући да Срби настављају да славе тај дан када је Српска настала из нужде и одбране, када су били принуђени на одговор на мајоризацију и пријетње нестанком Срба на овим просторима.

Затвор у којем Kараџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

ИЗВОРсрна, Вечерње новости
Претходни текстСрби на Космету организовано у сјечи бадњака
Сљедећи текстПодијељене божићне печенице за 76 српских породица на Банији